Hoppa till huvudinnehåll

Redo för det värsta

8 december 2023 | Kommun & politik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
I en orolig omvärld måste Linköpings kommun ha en beredskap för det värsta. I förra veckan övade kommunen ett scenario där kriget var nära.

Under hösten har Linköpings kommun deltagit i flera övningar tillsammans med bland annat Länsstyrelsen och andra kommuner i länet. Där har scenariot varit så kallad hybridkrigföring med störningar i elförsörjningen och svårigheter att kommunicera på vanligt sätt.

I förra veckan genomförde Linköpings kommun en egen övning där den fiktiva händelseutvecklingen tagit ytterligare kliv, med explosioner och ökad politisk och militär spänning i Sverige och våra grannländer. Med det som grund gick övningen ut på att regeringen fattat beslut om höjd beredskap, samtidigt som allvarliga samhällsstörningar inträffat i Linköping med omnejd.

– Det är viktigt att ligga steget före genom att testa kommunens rutiner för hur vi organiserar oss i händelse av kris eller krig. Verksamheten behöver ledas med kortare beslutsvägar och täta uppdateringar om alla utmaningar som olika verksamheter ställs inför, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

1100 krigsplacerade medarbetare

I scenariot hade cyberattacker gjort delar av kommunen strömlöst, och även slagit ut trygghetslarm och andra verksamhetskritiska system. Många kommunanställda tog sig inte till jobbet på grund av störningar i kollektivtrafiken, och det blev stor påverkan på både vård, skola och omsorg.

– Kommunen har ett mycket stort ansvar för medborgarna i samhället, och det gäller även i en stor kris eller vid risk för krig. För att säkra vår verksamhet har vi valt att krigsplacera en del av vår personal. Ungefär 1100 av våra drygt 10 000 medarbetare är krigsplacerade i sin tjänst inom Linköpings kommun. Utöver det gäller allmän tjänsteplikt, vilket innebär att de allra flesta ska fortsätta gå till jobbet även i krig eller risk för krig. Men när mycket inte fungerar som det brukar så ställs vi inför stora utmaningar att lösa vårt samhällsuppdrag, och det kräver en annan typ av styrning och prioritering av verksamheten. Så det var otroligt nyttigt att öva på kommunikationsvägar och vem som gör vad i en stor kris, säger tillförordnad kommundirektör Sofia Malander.

Att vara krigsplacerad innebär att man inte kan tas i anspråk av en annan samhällsorganisation i händelse av höjd beredskap. Att krigsplacera är i första hand en planeringsåtgärd. Exempelvis en arbetsgivare kan behöva veta att medarbetaren kommer till jobbet vid höjd beredskap.

 

Tillförordnad kommundirektör Sofia Malander och Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande, förbereder sig inför den digitala presskonferensen. Foto: Fanny Miles

Både den högsta politiska ledningen och de funktioner som ingår i central krisledning övades. I motspelet ingick alla förvaltningars lokala krisledningar. Övningen avslutades med att Kristina Edlund (S) och Sofia Malander höll i en digital pressträff riktad till allmänheten. Budskapet var bland annat det som med jämna mellanrum trummas ut från kommunen och andra myndigheter: ta hand om dig själv och dina närstående så att samhällets resurser kan riktas till dem som verkligen är i nöd. Hemberedskap är en nödvändighet för att kunna klara det. Och var källkritisk när det kommer till information, håll dig till säkra källor och medverka inte till att sprida desinformation.

Övningen ska utvärderas för att dra lärdomar om utvecklingsområden och vad som fungerar bra i rutinerna för krishantering.

Text: Björn Öberg

Senast ändrad den 8 december 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut