Centralt i Linköping, i korsningen Vasavägen/Östgötagatan finns en minnesstaty av Tage Danielsson och platsen kallas Tage Danielssons plats. Statyn har funnits där sedan 1987 och är skapad av skulptören Karl Göte (KG) Bejemark.
Tage Danielsson föddes år 1928 och växte upp i Linköping. Han var författare, poet, manusförfattare, filmregissör, skådespelare och komiker. Bland hans verk finns “Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” som är en favorit hos många.
En ny bänk samt nya planteringar har kommit till på platsen.
Nära Tages gamla skola
Efter Tage Danielssons bortgång år 1985 startade Brödrasällskapet Östgöta Bockar en insamling för att hedra Tage med en staty i sin hemstad.
Brödrasällskapet Östgöta Bockar bildades 1982 av några östgötska vänner med syftet att sprida kunskap om Östergötland och då framför allt Linköping. Östgöta Bockar har i dag 25 stycken speciellt invalda medlemmar.
Statyn placerades ett stenkast från Katedralskolan där Tage en gång var elev.
Statyn av Tage Danielsson har tvättats av och målats om.
Invigning år 1987
– Vår och skulptörens tanke var att statyn skulle tillverkas efter en bild i Corren där Tage föreställde Skolfux för att delta i Majkarnevalen, säger Lars Wilhelmson, medlem i brödrasällskapet Östgöta Bockar.
I september 1987 invigdes sedan statyn med tal och musik inför cirka 5 000 åskådare som befann sig på platsen och ett fullsatt Östgötagatan.
– Hatte Furuhagen som var en av Tages allra närmsta vänner avtäckte statyn. Hasse Alfredsson hade också tillfrågats men tackade nej av känslomässiga skäl, förklarar Lars Wilhelmson.
Klassiska Tage Danielsson-citat har graverats in i markbeläggningen.
Renovering av plats och staty
36 år senare var platsen i stort behov av renovering.
– Tage är känd för sin humanistiska livssyn, vilket nu även avspeglas på platsen med några tänkvärda “Tage-citat” ingraverade i den nya markbeläggningen av granit. På platsen har även nya träd, buskar och perenner kommit på plats samt en ny långbänk och effektbelysning. Även statyn av Tage har tvättats av och målats om, säger projektledare Erik Bjäresten på Linköpings kommun.
Vad betyder den här platsen egentligen för Linköpingsborna?
– Jag tror att många tycker att det är kul att springa på mannen med sannolikhetsmonologen om Harrisburg i verkligheten. Många Linköpingsbor är nog stolta över att en sådan superkändis kommer från Linköping, säger Erik Bjäresten.
Text: Nora Bohlin
Foto: Johan Hermansson