– Att avsluta arbetet med detaljplanen för hela området är den är bästa lösningen med tanke på alla parametrar. Möjligheten till utveckling finns dock fortfarande, de samfälligheter som vill kan skicka in en ansökan om att upprätta en ny detaljplan för just samfällighetens område, säger Muharrem Demirok (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Prövningstillstånd beviljades inte
I december 2021 meddelade mark- och miljööverdomstolen att prövningstillstånd inte beviljats, vilket innebär att mark- och miljödomstolens beslut att upphäva kommunens beslut vann laga kraft. Det betyder att det inte finns någon ny gällande detaljplan för området. Befintliga detaljplaner fortsätter att gälla samt att områden som saknar detaljplan fortsatt ligger utom detaljplan.
Det berörda området.
Ingen detaljplan
Ett av flera skäl till att mark- och miljödomstolen upphävde beslutet att anta detaljplanen är att kommunen valt att enskilt huvudmannaskap ska gälla för allmän plats (vägar) inom planområdet. Kommunen anser att det är naturligt att befintliga vägföreningar och samfällighetsföreningar fortsätter att förvalta allmän plats, som de gör idag, vilket också följer tidigare principbeslut för hela kommunen och andra liknande områden. Kommunen bedömer därför att det inte är möjligt att ta fram en ny detaljplan för hela Roxenbaden, då det skulle kräva kommunalt huvudmannaskap och att det är för stor osäkerhet kring om övriga överklagade frågor skulle kunna justeras i den mån att detaljplanen skulle kunna antas och vinna laga kraft. Möjligheten finns för de samfälligheter och vägföreningar som internt är överens kring exempelvis fortsatt enskilt huvudmannaskap och vägbredder, att skicka in en ansökan till kommunen om planbesked, det vill säga önskan om att för att upprätta en ny detaljplan för samfällighetens område.
Föreslår allmän vatten- och avloppsanläggning
Kommunen anser också att området behöver förses med allmän vatten- och avloppsanläggning, även sedan beslut att anta ny detaljplan upphävts, och har därför initierat arbetet med att fastställa ett så kallat verksamhetsområde för vatten- och avlopp. En del i den processen är att kommunfullmäktige tar beslut i frågan.
- Ett verksamhetsområde är ett geografiskt avgränsat område där allmänt dricksvatten och avlopp och ibland även dagvatten ska anläggas. Ett verksamhetsområde är till skydd för miljön och eller människors hälsa. Inom verksamhetsområdet är VA-huvudmannen i kommunen skyldig att förse alla fastigheter med vatten och avlopp. Syftet är att säkerställa att vattenförsörjning och avlopp ordnas i ett större sammanhang, om det behövs med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljön.
- Lagen om allmänna vattentjänster finns för att säkerställa att vattenförsörjning och avlopp ordnas ur ett långsiktigt perspektiv med hänsyn till både miljö och människors hälsa.
- VA-huvudmannen i Linköpings kommun är Tekniska verken i Linköping AB.
- Fastighetsägaren inom ett verksamhetsområde är i sin tur skyldig att betala anläggningsavgift när vatten- och avloppsnätet nätet är utbyggt och det finns en förbindelsepunkt att ansluta fastigheten till.