Hoppa till huvudinnehåll

Så får du koll på din ekonomi

24 september 2020 | Omsorg & hjälp
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Vill du få bättre koll på din ekonomi? Då är det kanske dags att göra en egen budget. Här får du några bra tips från Carina Brehmer som är budget- och skuldrådgivare i Linköpings kommun.

"Du kan få många aha-upplevelser av att göra en budget", säger Carina Brehmer, budget- och skuldrådgivare i Linköpings kommun.
Foto: Per Conning

 

Färsk statistik från Kronofogdemyndigheten visar att under årets första sex månader ansökte 15 325 personer i Sverige om skuldsanering. Det är en ökning med 41 procent jämfört med samma period förra året – och den högsta siffran någonsin.

Ansökningarna om skuldsanering har blivit fler i alla åldersgrupper, förutom hos personer över 65 år. Ökningen är särskilt kraftig hos unga mellan 18 och 34 år. Här handlar det om mer än en fördubbling.

För att undvika ekonomiska problem är det bra att skriva ner sina inkomster och utgifter.

– Du kan få många aha-upplevelser av att göra en budget. Om du till exempel vill spara till något är det bra att kontrollera din ekonomi, säger Carina Brehmer, budget- och skuldrådgivare i Linköpings kommun.

En budget är bra om du vill spara till något.
Foto: Mostphotos

 

Det finns flera hjälpmedel för att göra en budget, till exempel Budgetkalkylen på Konsumentverkets webbplats. Men du kan också använda ett vanligt block och under en månad skriva upp vilka inkomster och utgifter du har.

– Det finns både fasta utgifter – som man har varje månad – och rörliga utgifter som varierar. Se efter om du kan dra ner på något. I Konsumentverkets budgetkalkyl finns det en mall att gå efter. Där kan du se kostnadsberäkningar för till exempel mat, säger Carina.

Kostnaderna för just mat hör till de utgifter som hon upplever att folk har sämst koll på.

– Du kanske vet hur mycket du storhandlar för. Men sedan kanske du kompletteringshandlar, äter lunch på restaurang eller tar en kaffe latte på stan. Det är också matkostnader. Det kan vara en ögonöppnare att räkna ihop alla dessa kostnader.

Se över dina avtal

Det kan också vara bra att se över sina avtal för till exempel el, bredband och försäkringar. En del avtal kanske är dåliga eller onödiga.

Andra saker som kan kosta oväntat mycket pengar är husdjur och bilar.

– Även om du inte kör så mycket bil så kostar det med parkering, skatt och försäkring. Du kanske kan dela bilen med någon?

Carina framhåller att det är särskilt viktigt att bromsa utgifterna om man får förändringar i sin ekonomi.

– Du kanske får en annan inkomst eller separerar. Vad får det för konsekvenser om du blir ensam om att betala hyran, istället för om ni är två? Eller om du får a-kassa istället för lön? En budget kan göra att du känner dig trygg och slipper få ont i magen när räkningarna kommer.

Text: Per Conning


Här nedanför hittar du några bra länkar. Du kan också vända dig till budget- och skuldrådgivningen i Linköpings kommun för att få stöd.

Konsumentverkets budgetkalkyl och kostnadsberäkningar:

Konsumentverkets publikation ”Koll på pengarna”, som tar upp budget och privatekonomi i stort. Här hittar du också kostnadsberäkningar:

 Budget- och skuldrådgivningen i Linköpings kommun:

Senast ändrad den 24 september 2020

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut