Hoppa till huvudinnehåll

Så får du pengarna att räcka längre

16 november 2022 | Omsorg & hjälp
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Mat, kläder, drivmedel - mycket har blivit dyrare på senare tid. Om du vill förbättra din ekonomi kan du få många nyttiga tips från kommunens budget- och skuldrådgivare.

Hanna Edqvist, budget- och skuldrådgivare i Linköpings kommun. Foto: Per Conning / Scandinav

Det första man bör göra är att skaffa sig koll på sin ekonomi och sina utgifter. Det menar Hanna Edqvist, budget- och skuldrådgivare i Linköpings kommun.

– Det gäller att se efter om dina pengar går dit du vill. Läs igenom kontoutdrag för några månader tillbaka. Kanske har du prenumerationer och abonnemang som betalas med autogiro och som du inte riktigt har koll på. Det kan handla om flera hundralappar. Det viktiga är att göra prioriteringar, så att pengarna inte bara försvinner iväg.

Budget ger översikt

Det är också bra att göra en budget. Det ger en översikt över inkomster och utgifter och gör det lättare att se vad som bör prioriteras. Hanna Edqvist säger att kostnader för till exempel hyra kan vara svåra att påverka, medan rörliga utgifter ofta går att ändra.

– Mat är exempel på en stor kostnad som går att påverka. Du kan planera vad du ska äta och när du ska handla. Försök att undvika impulsköp och minska matsvinnet. Du kanske kan använda matlåda i större utsträckning än vanligt.

Om budgeten ändå inte går ihop är det läge att se över sina avtal. Kanske har du någon försäkring eller streamingtjänst som inte behövs.

– Det kan vara svårt att hitta bättre elavtal i dessa tider. Men det finns tjänster som Elpriskollen på elpriskollen.se där det går att jämföra avtal. Du hittar även information om el från Energimarknadsbyrån på deras webbplats energimarknadsbyran.se. En annan webbplats är telekomradgivarna.se som har rådgivning kring till exempel mobilabonnemang och bredband.

Vänta inte för länge

När pengarna inte räcker till är Hannas råd att prioritera boendekostnader, el och mat. Andra viktiga utgifter är barnomsorg, hemförsäkring, a-kassa och mediciner.

– Och du kan gärna kontakta oss på budget- och skuldrådgivningen, både om du har skulder eller om du vill få hjälp att göra en budget och en genomlysning av din ekonomi. Det är bra att inte vänta för länge med detta.

Via länken nedan hittar du mer information om budget- och skuldrådgivningen i Linköpings kommun. Där finns också kontaktinformation, till exempel om hur du bokar tid via e-tjänst. I skrivande stund är kötiden längre än normalt.

Om du vill få fler tips om privatekonomi och viktiga konsumentfrågor kan du se en kortfilm som Konsumentverket har tagit fram. Filmen finns på flera språk. Här hittar du filmen:

Senast ändrad den 16 november 2022

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut