Länsstyrelserna har i uppdrag att följa hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer, riktlinjer och råd som fastställts för att minska smittspridningen av covid-19 efterlevs. Syftet är att regeringen ska få nationella lägesbilder för att kunna vidta nödvändiga åtgärder om det finns tecken på en ökad smittspridning i landet.
Samtliga aktörer i Östergötland som lämnat rapporter till lägesbilden gör en sammantagen bedömning att efterlevnaden ligger på hög eller medelnivå. Men det finns enstaka rapporter som tyder på en lägre grad av efterlevnad i vissa sammanhang.
Munskydd i rusningstrafik
Bland annat rapporterar Polisregion Öst om låg efterlevnad i vissa sammanhang både i privata och offentliga miljöer. Det handlar främst om privata fester.
Östgötatrafiken rapporterar även att rekommendationen om munskydd i rusningstrafik fortsatt efterlevs i låg utsträckning. Cirka 20–30 procent av resenärerna på bussar och spårvagnar följer rekommendationen. Motsvarande siffra på tågen är cirka 40 procent.
– Smittspridningen och antalet patienter som är i behov av sjukhusvård fortsätter att öka i länet. Det är inte läge att ignorera de restriktioner som har införts för att skydda människor från denna samhällsfarliga sjukdom, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.
Annorlunda påsk
Han framhåller också att inte tillräckligt många är vaccinerade ännu för att det ska påverka smittspridningen.
– Det innebär att vi även i år kommer att behöva fira påsk på ett alternativt sätt. Det är inte ett bra tillfälle för stora fester, men man kan träffas i små sällskap med dem ni vanligtvis umgås med. Passa på att träffas utomhus, men tänk på att i alla lägen hålla avstånd och undvika trängsel.
Under februari och mars har flera nya åtgärder presenterats för att minska trängsel och bromsa smittspridningen, på Länsstyrelsen hemsida finns en sammanfattning av vad som gäller just nu i Östergötland.
Här kan du läsa mer om Folkhälsomyndighetens nationella allmänna råd och rekommendationer för att minska smittspridningen: