Hoppa till huvudinnehåll

Så ska området vid Stångån byggas om

10 juni 2020 | Stadsplanering & trafik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Nya bryggor, trappor och murar med sittplatser. Det blir några av förändringarna efter den pågående ombyggnaden av Brunnspromenadens parkmiljö intill Stångån Kinda Kanal. Dessutom ska kajen renoveras och gator kring kvarteret Konsuln byggas om.

Det byggs för fullt kring gamla brandstationstomten i centrala Linköping. Området får både nya kontor och bostäder. Samtidigt pågår en rejäl ansiktslyftning av den populära Brunnspromenaden längs vattnet. Upprustningen fokuserar framför allt på sträckan mellan Drottningbron och Stångebrobron.

– Just nu bygger vi bland annat en ramp under Drottningbron för att öka tillgängligheten och framkomligheten för fotgängare. Vi håller även på att forma och gjuta murar, säger Linköpings kommuns projektledare Joacim Gustavsson.
 


Karta över området.

Det kommer att bli nio nya stenbeklädda murar som totalt är cirka 230 meter långa. Längs dessa ska det finnas sittplatser.

Kajen renoveras och tre fasta bryggor ska byggas. Under Stångebrobron blir det dessutom en konsolbrygga som gör att gångare kan promenera längs vattenkanten. Bryggan närmast Klövergatan får tillgänglighetsanpassning.

En gammal trappa ska renoveras och åtta nya ska byggas. En del av trapporna kommer att ha sittytor. Trapporna kommer att vara i både sten och betong.

Bilderna ovan är arbetsmaterial som ger en uppfattning om hur området ska utformas. Slutresultatet blir dock inte exakt som på bilderna.
Bild: Tyréns, 2018.


På Gamla Tanneforsvägen, Nya Tanneforsvägen och Klövergatan blir det ny belysning och gröna inslag i anslutning till kvarteret Konsuln. Dessa gator liksom gång- och cykelvägar byggs om. I Klövergatans förlängning – det vill säga i parkmiljön mot vattnet – skapas ett nytt torg och flera nya träd planteras.

Arbetet i området bedrivs i samverkan mellan Linköpings kommun, byggaktörerna JM och Lundbergs, samt ledningsägarna Tekniska verken och Skanova. Joacim Gustavsson säger att det egentligen inte är ett svårt projekt, men att det är lite komplext.

– Det kräver en hel del samverkan kring logistiken eftersom entreprenörerna har ont om ytor att röra sig på. Och samtidigt ska fotgängare kunna passera genom området under hela byggtiden.

Rötter och ledningar

I utformningen av parkmiljön finns det även befintliga och nya ledningar att ta hänsyn till, liksom en del förorenad mark som måste saneras. I ekvationen ingår också de träd och rötter som finns i området. Joacim Gustavsson säger att målet är att bevara så många befintliga träd som det går, men fokus ligger på att skapa en helhet som fungerar så bra som möjligt.

– Det är en utmaning, och det leder till att vi hela tiden måste göra revideringar. Det räcker inte att ha ett mycket kunnigt projektteam omkring sig, det gäller också att ha tur i sådana här projekt. Man vet ju inte hur rötterna går innan man har lyft på ”locket”, det vill säga gräsmattan.


Här byggs en av de nya bryggorna.

Projektet kommer att färdigställas undan för undan. Det påverkas av det övriga arbetet i området och beräknas i dagsläget att vara klart under hösten 2022.

– Men om man bortser från de omgivande gatorna så jobbar vi just nu mot att kunna öppna upp parkmiljön innan semestern 2021, säger Joacim Gustavsson.

Text och foto: Per Conning

Här kan du läsa mer om aktuella byggprojekt i Linköping:

Senast ändrad den 10 juni 2020

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut