Det är tuffa tider rent ekonomiskt för många just nu. Inflationen i Sverige är fortsatt hög vilket påverkar priserna på många varor och tjänster. Även räntorna är höga och vi är på väg in i en lågkonjunktur. Allt detta sammantaget kan göra att det blir svårare att få privatekonomin att gå ihop.
Att det dessutom nyligen varit sommar och semester för många har kanske inte direkt hjälpt en redan ansträngd privatekonomi – när vi går tillbaka till vardagsrutiner igen. Men budget- och skuldrådgivarna på Linköpings kommun menar att man kan se hösten som en nystart och att det är en perfekt tid för att se över sina inkomster och utgifter.
– Kortsiktiga lösningar och erbjudanden som låter för bra för att vara sanna kan bli dyra med långsiktiga konsekvenser. Ett första steg på väg mot en bättre ekonomi handlar om att skaffa sig koll och göra en plan för hur man vill agera framöver, säger budget- och skuldrådgivare Ninorta Betiyo och tipsar om att göra en budget.
Skapa en budget
– Börja med att sammanställa dina inkomster. Det kan vara lön från arbete, a-kassa, pension eller bidrag, till exempel barnbidrag och bostadsbidrag.
Sedan är det dags att ta fram information om dina kostnader. Då ska du börja med att se vilka fasta kostnader du betalar återkommande varje månad.
– En del är samma belopp varje månad, som till exempel hyra, bredband, försäkringar och a-kassa. Andra kostnader varierar från månad till månad, till exempel el. Försök i så fall att räkna ut ett snitt på vad medelkostnaden är per månad, säger Ninorta Betiyo.
Efter det är det dags att titta på de rörliga kostnaderna. Hit hör bland annat mat, kläder och nöjen.
– Spara dina kvitton eller använd din banks digitala verktyg för att få koll på alla småutgifter.
Följ din budget
Ett smart verktyg att använda är Budgetkalkylen på Konsumentverkets webbplats. När du har fyllt i alla poster i budgetmallen har du fått en bra bild av din nuvarande situation. Fundera sedan över resultatet. Är det något som förvånar dig eller är det som förväntat? Är det något du kan eller vill ändra på?
– Om du har vissa mål med din budget, fundera över hur du vill att nästa månad ska se ut. Det kan vara att öka inkomsterna eller förändra några av dina kostnader för att få utrymme att spara. Skapa i så fall en ny budget för kommande månad, säger budget- och skuldrådgivare Ninorta Betiyo och fortsätter.
– När du har en budget som du är nöjd med handlar det om att följa budgeten. Det innebär att du följer upp dina kostnader ordentligt – att vara medveten när du köper något och kostnaden för det.
Till sist vill Ninorta Betiyo tipsa om att det faktiskt går att ta hjälp. Budget- och skuldrådgivningen på Linköpings kommun erbjuder stöd och vägledning i arbetet mot en hållbar ekonomi, till exempel genom att du kan få hjälp med att planera och ta kontrollen över din ekonomi. Du kan boka tid för rådgivning via en e-tjänst på budget- och skuldrådgivningens webbsida.
Här hittar du mer information och kontaktuppgifter:
Här hittar du Konsumentverkets budgetkalkyl. Där matar du själv in uppgifter om din ekonomi och kan se hur olika förändringar påverkar dig:
Kolla på videon nedan för tips på hur du skapar en budget i tre enkla steg: