Kommunens verksamhet Kost och restaurang tillagar, levererar och serverar måltider till förskolor, skolor och äldreomsorg. För att möta de stigande matpriserna har man bland annat gått igenom skolmatsedeln och bytt ut vissa livsmedel.
– Det är svårt att göra för stora ändringar i matsedeln eftersom det kan öka matsvinnet, något som också innebär högre kostnader, säger Åsa Kullberg, verksamhetschef, Kost och restaurang, Linköpings kommun.
Bytt ut flytande margarin
En relativt enkel åtgärd har varit att byta ut flytande mjölkfritt margarin till fast mjölkfritt margarin i de maträtter där det används. Det flytande mjölkfria margarinet höjdes nämligen med cirka 60 procent vid den senaste prisjusteringen från kommunens leverantör. Det kan jämföras med endast en höjning på cirka 5 procent för det fasta mjölkfria margarinet.
– Flytande margarin är enkelt att använda, men med tanke på prishöjningen är det nödvändigt med ett byte, säger Åsa Kullberg.
Hejdå till vildvinsgrytan
Vildsvinskött är något som också har stigit mycket i pris och därför har kommunen valt att framöver byta ut vildsvinsgrytan till fläskköttsgryta i förskolan och skolan. Också på grund av att vildsvinsgrytan inte blivit så omtyckt där ännu.
– Vi har även gjort en översyn av salladerna som serveras på förskolor och skolor för att göra dem ännu mer säsongsanpassade. Att även använda frysta grönsaker till salladen är ofta mer prisvärt och de frysta grönsaker har dessutom ett utmärkt näringsinnehåll, säger Åsa Kullberg.
Text: Katarina Blomstrand Andersen/Emmilie Engström