Det är svårt att tro att Stora torget ligger bara några kilometer bort. Miljön kring Tinnerö gård är minst sagt naturskön med sina ekar, fruktträd och vida fält. Mangårdsbyggnaden byggdes 1919 som en arrendegård under Sturefors gods. I början av 1960-talet tog försvarsmakten över Tinnerö och använde omgivningarna som övningsområde. Linköpings kommun köpte området 2002, och fyra år senare bildades naturreservatet Tinnerö eklandskap.
- När vi började rusta upp Tinnerö gård för fem år sedan var mangården ganska nedgången, säger Anders Jörneskog, kommunekolog och reservatsförvaltare.
Östergötlands museum hade då tillsammans med en tidigare boende i huset tagit fram en plan för hur byggnaden skulle återfå sin forna glans.
Gamla möbler tillbaka
När arbetet nu är klart har mycket hänt. Några av de ursprungliga möblerna har flyttats tillbaka och väggarna har fått tapeter i gammal stil. En kamin, ett par spisar och några kakelugnar har åter kommit på plats. Nedervåningen är tillgänglig för rullstol och har både toalett och kök. Dessutom har byggnaden utrustats med vattenburen bergvärme.
- Nedervåningen är nu en möteslokal för kommunens verksamheter, säger Anders Jörneskog.
Föreningar som är verksamma i området har tillgång till byggnaden under kvällar och helger. Det kommer även att genomföras guidningar för allmänheten i huset.
Anders Jörneskog i det stora rummet. Väggarna pryds av en tapet med ekmönster.
I detta rum har originalmöblerna flyttats tillbaka.
Även trädgården har genomgått en stor förvandling. Anders Jörneskog berättar att en biolog inventerade gården 2014-2015. Han fick i uppdrag att ta fram ett åtgärdsprogram för att gynna hotade vildbin och andra insekter.
- Utifrån det har vi lagt ner mycket arbete på trädgården, som har blivit en inspirerande besöksmiljö.
Bland annat har massor av vårlökar och ängsväxter planterats för att skapa maximal blomning från vår till höst.
- Vi har även byggt stora sandbäddar längs murarna och staketet, där bin kan bygga sina bon. Det är annars brist på sand i Tinnerö. Nu är trädgården den kanske artrikaste miljön i hela naturreservatet för vilda bin, humlor och andra insekter. Det är roligt att det har gett så bra resultat.
Höst i trädgården.
Om grindarna till trädgården står öppna och trädgårdsmästaren arbetar kan det finnas möjlighet för förbipasserande att få en visning. Men det kommer också att erbjudas arrangerade guidningar av trädgården, liksom av mangården.
Text och foto: Per Conning