Hoppa till huvudinnehåll

Satsningar för att bryta ensamhet under pandemin

26 juni 2020 | Omsorg & hjälp, Covid-19
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Inställda fritidsaktiviteter och begränsat umgänge med nära och kära. Så ser vardagen ut för många äldre under den rådande pandemin. För att bryta den sociala isoleringen gör Linköpings kommun en rad olika satsningar.

Personer med hemtjänst har möjlighet att låna surfplattor för att hålla kontakten med nära och kära.

Personer över 70 år är den främsta riskgruppen för det nya coronaviruset. Uppmaningen från myndigheter är att begränsa sociala kontakter, särskilt för personer i riskgrupper. Sedan april råder även nationellt besöksförbud inom äldreomsorgen. Många äldre upplever därmed en ökad ensamhet och en stor saknad till att kunna ha kontakt med anhöriga.

Sedan pandemin bröt ut har Linköpings kommun infört flera satsningar och nya rutiner för att motverka den sociala isoleringen. Personer med hemtjänst har sedan början av maj möjlighet att låna surfplattor för att kunna ha videosamtal med anhöriga.

– 130 surfplattor har vi ute i hemtjänsten just nu. Dessa är utrustade med Skype, Messenger, Google Duo och andra digitala kommunikationskanaler, säger Joakim Jederström, verksamhetsutvecklare inom kommunens äldreomsorg.

Kusin i Kalifornien

Till surfplattorna har han tagit fram tydliga manualer så att användarna, som inte är vana vid digital utrustning, enkelt kan läsa sig till hur de går tillväga.

– Osäkerheten för digital teknik är stor och därmed också den största utmaningen. Men vi har ändå lyckats bra tack vare manualer och nyckelpersoner ute i verksamheterna som är lite extra behjälpliga om någon har frågor.

Joakim Jederström har även själv hållit i en del undervisning för äldre.

– Vi träffades i en matsal där de fyra deltagarna satt i varsitt hörn av lokalen. Jag instruerade dem och de fick testa sig fram. I slutet av utbildningen var det en 90-årig man som ringde till sin kusin i Kalifornien. Det blev sådan glädje. Det var jätteroligt att se.

Plexiglas på vårdboenden

Även på kommunens vårdboenden finns olika lösningar för att bryta social isolering. Besöksförbudet inom äldreomsorgen gäller för inomhusmiljöer. Det är alltså tillåtet att träffa sin anhörig utomhus om det kan ske på avstånd och så länge man inte har några symptom.
Flera av kommunens boenden har trädgård eller annan utemiljö där det går att träffas. Skulle det behövas hjälper personal till så att närstående kommer till entrén och lämnar över till anhöriga.

Under vecka 27 kommer även flera av boendena att utrustas med plexiglas utomhus. På vardera sida om glasen placeras bord och stolar så att de boende och anhöriga kan träffas säkert. Det är även viktigt att man inte hanterar samma föremål, såsom kaffekanna, kakfat, tidning med mera.

På boenden utan plexiglas är det viktigt att mötesplatsen möbleras så att det reglerar avståndet, minst två meter, mellan anhörig och boende. 

Promenera gärna

Besöksförbudet hindrar inte promenader utanför boendet. Då ska både anhörig och boende tänka på att följa Folkhälsomyndighetens generella riktlinjer för personer i riskgrupper. Det innebär bland annat att hålla avstånd och att avstå promenad om någon av dem har sjukdomssymptom (även milda symptom).

Återkoppling till anhöriga

Flera vårdboenden försöker att ha regelbunden återkoppling till anhöriga. Det kan till exempel vara via veckobrev, sociala medier, telefonsamtal eller videosamtal.  

Text: Emmilie Engström

Senast ändrad den 25 juni 2020

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut