Skolornas elevhälsoarbete ska främst vara förebyggande och främjande för barn och ungas hälsa, lärande och utveckling. För att på ett framgångsrikt sätt undanröja och minska riskfaktorer för barn och ungas mående och samtidigt stärka deras friskfaktorer krävs ett gott samarbete mellan alla vuxna runt omkring den unga. I samband med skolavslutningen skickas nu information till alla föräldrar med tonårsbarn om hur man kan prata med sina ungdomar om droger. Informationsutskicket består av en längre film och hänvisningar till ytterligare information om drogförebyggande arbete, exempelvis Länsstyrelsens webbsatsning "Full Koll".
– Vi ser att användningen av droger ökar och även att det går ner i åldrarna. Vi behöver jobba tillsammans föräldrar, skola, socialtjänst och polis för att förebygga och bryta mönstret hos våra ungdomar, säger elevhälsochef Åsa Strömberg.
Skapa frisk skolmiljö
Genom att engagera, informera och erbjuda stöd till föräldrar är målet med samarbetet mellan elevhälsan, MiniMaria och Polisen att minska droganvändningen bland ungdomarna.
– Vi strävar efter att skapa en trygg och frisk skolmiljö där eleverna kan trivas och utvecklas. Det är lika viktigt att den miljön finns utanför skolan också. Genom att erbjuda stöd och resurser till våra föräldrar vill vi främja elevernas hälsa och välbefinnande på alla nivåer och platser, säger Åsa Strömberg.
Genom ett närmare samarbete mellan skolor, vårdnadshavare och elevhälsan är ambitionen att ge eleverna de bästa förutsättningarna för att lyckas både i och utanför skolan. Detta samarbete visar på den gemensamma viljan att bekämpa droganvändning och skapa en tryggare och hälsosammare miljö för ungdomarna i Linköping.
Om du behöver ytterligare stöd kan du vända dig till:
Föräldraskolan om droger
Föräldraskolan är ett utbildningsmaterial som polisen tagit fram. Materialet riktar sig till dig som förälder och syftar till att ge verktyg för att kunna upptäcka droganvändning så tidigt som möjligt. Materialet finns även tillgängligt på engelska, arabiska och somaliska.
MiniMaria
MiniMaria är en mottagning som erbjuder stöd och behandling till ungdomar och deras familjer. De vänder sig till ungdomar som har ett riskbruk eller är beroende av alkohol och droger, eller där tv- eller datorspelande har blivit ett problem.
Telefon: 013 - 20 66 40
Mejl: [email protected]
Råd & Stöd
Råd & Stöds mottagning kan ge dig information om vilket socialt stöd som finns att få i Linköpings kommun. Genom mottagningen kan du även få rådgivande stödsamtal och telefonrådgivning.
Polisen
Vid akuta händelser eller pågående brott bör du alltid ringa 112.
Om du vill komma i kontakt med polisen och det inte är en akut situation, ring 114 14.