Hoppa till huvudinnehåll

Så kan fastigheten utmed Östgötagatan förändras

9 juni 2023 | Stadsplanering & trafik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
En ny byggnad med plats för fler kontorsplatser och en ny vårdcentral – det är förslaget som allmänheten nu kan tycka till om.

Den nya byggnaden planeras att inrymma kontor. Illustration: Winell och Jern

Linköpings kommun har tagit fram ett förslag på utveckling av tomten utmed Östgötagatan och Västra vägen samt byggnaden som kallas landstatshuset där Länsstyrelsen har kontor idag. Förslaget innebär att det byggs ett nytt femvåningshus på den yta som idag är bilparkering, att ny bilparkering skapas i källarplanet och att det blir möjligt för en vårdcentral att etablera sig i den befintliga byggnaden Landstatshuset.

I det nya huset ska det vara kontorslokaler och garage i källaren.

Här i hörnet av Östgötagatan och Västra vägen planeras bland annat nybyggnation. Foto: Fredrik Kliman

Grönt område

Landstatshuset är byggt på tidigt 1970-tal och är kulturhistoriskt värdefullt och kommer i förslaget att bevaras och skyddas från rivning.

På tomten ska det även fortsättningsvis vara grönt. Träd som kommer att behöva tas ner när det nya huset byggs ska därför ersättas.

Vad tycker du om förslaget?

Detaljplaneförslaget är på samråd till och med den 11 augusti, vilket betyder att du kan lämna synpunkter på förslaget. Du är även välkommen att ställa frågor till projektledaren den 20 juni mellan klockan 18.00-20.00 i Folkungaskolans matsal.

Text: Elin Andersson

Innerstaden är speciell, den är både en plats där människor bor och arbetar, och ett besöksmål för kommunens alla invånare. Linköping är en populär kommun, vi blir allt fler Linköpingsbor. När Linköping växer behöver också stadskärnan växa och utvecklas. Vi behöver fler centrala bostäder, ett större utbud av tillgänglig service, fler flexibla lokaler, fler attraktiva kontorsplatser och mer livsvänlig puls.  

Det är mycket att ta hänsyn till när staden växer. En av inriktningarna för utvecklingen är att staden ska växa inåt och förtätas. Genom att förtäta - att bygga nytt i befintliga stadsdelar - kan vi ta tillvara på befintlig infrastruktur. I en tät stad blir resorna och restiderna kortare och valet att åka kollektivt, cykla eller gå blir enklare. Växer vi inåt kan vi även värna värdefull jordbruksmark runt staden. När fler bor i innerstaden blir den mer levande under flera av dygnets timmar. Fler boende ger också förutsättningar för mer service, handel och kultur. En tät stad är smartare, mer praktisk och mer levande. Därför utvecklas och förtätas Linköping.

Senast ändrad den 9 juni 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut