Hoppa till huvudinnehåll

Så klarar du fattigmånaden

18 januari 2023 | Omsorg & hjälp
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Januari kallas ofta årets fattigaste månad. I år kan det dessutom vara extra skralt i kassan eftersom mycket har blivit dyrare. Kommunens budget- och skuldrådgivare Hanna Edqvist har tips om hur du får pengarna att räcka längre.

Hanna Edqvist, budget- och skuldrådgivare i Linköpings kommun. Foto: Per Conning/Susanna Blåvarg, Scandinav

Hannas första råd är att inte låna pengar. Om det är knapert gäller det att istället göra prioriteringar och betala viktiga utgifter som hyra, el och mat.

– När det gäller matinköp så kan du påverka kostnaden genom att planera noga. Det går att hitta riktigt billiga livsmedel.

Om du har bil så är Hannas tips att låta den stå oftare, och istället gå eller cykla.

Ta kontakt

Det pratas en del om att dela upp sina elräkningar. Hanna säger att det kan vara bra om du just nu har en lägre inkomst och kommer att tjäna mer de kommande månaderna.

– Annars skjuter du bara problemet framför dig. Försök då hellre att prioritera elen och boendekostnaderna framför annat.

Om du inte kan betala räkningar så är Hannas råd att du kontaktar dem som du är skyldig pengar.

– Om du inte betalar i tid så tillkommer genast olika avgifter och kostnader. Därför är det bra att vara aktiv, att höra av sig och förklara läget. Det är alltid bättre än att sticka huvudet i sanden. Ibland kan man få skjuta på sista betalningsdag, vilket kan vara en lösning om man väntar inkomster längre fram.

Även om många tycker att januari är en jobbig månad så menar Hanna att det är en bra tid att se över sin privatekonomi. Kolla vart dina pengar tar vägen, och fundera på vad du kan avstå att köpa.

– Gör en månadsbudget. Du kan också överblicka hela året och fundera på vilka inköp du behöver göra längre fram. Och om du inte har ett sparande kan du börja planera för det. Det gäller att undvika att låna för konsumtion, och istället spara till det du behöver - och gärna ha en buffert för oförutsedda händelser.

Gör en budget

Om du vill ha fler råd eller behöver hjälp med att göra en budget kan du kontakta kommunens budget- och skuldrådgivning.

– Hör av dig innan det har gått för långt. Då är det mycket lättare att försöka reda ut, säger Hanna.

Du kan också använda Konsumentverkets budgetkalkyl på webben. Där matar du själv in uppgifter om din ekonomi och kan se hur olika förändringar påverkar dig.

Här hittar du mer information och kontaktuppgifter:

 

Senast ändrad den 19 januari 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut