Varje år slängs det cirka 19 kilo fullt ätbar mat per person i Sverige. Det visar siffror från Livsmedelsverket. Samtidigt hälls omkring 26 kilo mat och dryck ut i vasken. Det motsvarar utsläpp av växthusgaser från 360 000 bilar. Så för att bidra till en bättre miljö – och privatekonomi – är det viktigt att tänka efter hur mycket du handlar och hur du tar vara på överbliven mat på bästa sätt. Inte minst under julhelgen då matsvinnet i regel ökar.
Tänk efter när du handlar
– Ett tips är att försöka tänka efter innan man handlar; brukar vi slänga mycket, och i så fall vilken maträtt/livsmedel brukar vi kasta?, säger Åsa Kullberg.
Hon arbetar som affärsområdeschef för kommunens kök och serveringar på förskolor, skolor och inom äldreomsorgen. Linköpings kommun arbetar aktivt för att minska matsvinnet i verksamheterna.
– Det gör vi på lite olika sätt, till exempel genom att kyla ner och ta vara på den mat som inte har serverats för att servera den en annan dag. Vi har en rullande matsedel för tio veckor för att lättare lära oss hur mycket livsmedel som går åt varje dag och vilka maträtter som eleverna gillar bäst. Vissa skolor har infört ”smakskedar” i serveringsdisken och andra skolrestauranger väger hur mycket mat som dagligen kastas.
Åsa Kullberg arbetar som affärsområdeschef för Kost och restaurang i Linköpings kommun. Arkivbild: Emmilie Engström
Hur stort matsvinn brukar kommunens kök och serveringar ha under julen?
– När det gäller skolköken så brukar matsvinnet minska vilket beror på att skolorna har jullov. Däremot blir tyvärr svinnet ofta högre inom förskolan och fritidsverksamheten då det ofta är fler barn anmälda till förskolan och fritids, men färre som kommer. Det är svårt att säga någon exakt siffra. Det beror på hur de röda dagarna ligger.
– En åtgärd för att minska matsvinnet är att köken avbeställer mat på morgonen när man ser hur många barn som kommit till förskolan eller fritids.
Vad gör du själv för att minska matsvinnet under just julhelgen?
– Jag brukar göra en röra av tärnad senapssill, rödlök och lite creme fraiche som jag sedan lägger på en rostad eller smörstekt brödskiva. En annan favorit är bräckt skinka (av julskinkan) som serveras med äggröra. Det är riktigt gott!
Text: Emmilie Engström