Många minns säkert bakgrunden. Rysslands invasion av Ukraina gjorde att länderna i Europa inte längre köpte rysk gas och därmed behövde energi från annat håll. Dessutom fanns det problem med kärnkraftverk som stod stilla och vattenkraftverk som inte kunde leverera enligt förväntan på den europeiska marknaden. Energimyndigheten varnade för att Sverige inte kunde räkna med import av el från våra grannländer om behovet uppstod.
Gatlampor och julbelysning påverkades
Linköpings kommun och Tekniska verken drog igång ett stort arbete på flera fronter. Alla kommunanställda fick rekommendationer om hur man bör göra för att minska elförbrukningen. Gatlampor och julbelysning var tända i mindre omfattning än förra vintern. Ännu fler åtgärder förbereddes, men alla behövde inte användas. Mycket tack vare att så många minskade på sin elförbrukning, både på jobbet och hemma, lokalt och nationellt.
– Det är fantastiskt vilka resultat som en gemensam kraftsamling kan åstadkomma, och den situation som är, och varit, med höga elpriser har ändå medfört positiva effekter för klimatet och samtidigt en ökad medvetenhet och sparsamhet vad gäller energianvändning, säger kommunens hållbarhetschef Linda Malmén.
Bättre förberedelse om elbristen återkommer
Parallellt med ändrade vanor såg kommunen, tillsammans med Tekniska verken, till att byta ut både armaturer och lampor i utomhusbelysningen. Dels för att sätta in lampor som drar mindre energi, och dels för att i framtiden ha större möjligheter att på ett enklare sätt styra hur mycket lamporna i ett visst område ska lysa.
En av de åtgärder som sparade mest på elförbrukningen för kommunen var att utomhusbelysningen var tänd i lite mindre omfattning. Lamporna släcktes något tidigare på morgonen och tändes något senare på kvällen. Nu i april är elbristen över och kommunen har därför återgått till den nivå som gällde före perioden av energibesparing.
Text: Björn Öberg