Hoppa till huvudinnehåll

Plankö? Nej, planprioritering styr Linköpings utveckling

20 februari 2024 | Stadsplanering & trafik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Ibland pratas det om att Linköping skulle ha en plankö, som är si eller så många år. Det stämmer inte riktigt. Vilka detaljplaner som kommunen väljer att börja arbeta med hanteras inte i rak turordning. Så i vilken ordning hanteras de då? Och vilka typer av planer prioriteras?

Foto: Örjan Karlsson

Linköpings kommuns utveckling styrs bland annat utifrån en planprioritering. Det innebär att kommunen, med hänsyn till Linköping som helhet, prioriterar att starta vissa nya detaljplaner framför andra för att Linköping ska växa på bästa sätt för alla. Det vill säga att rätt platser planeras och sedan bebyggs med rätt saker vid rätt tillfälle.

Vilka detaljplaner som kommunen väljer att börja arbeta med hanteras alltså inte i rak turordning, utifrån när ansökan kom in. Detaljplanerna hanteras istället utifrån en samlad prioritering - en så kallad planprioritering. I prioriteringen bedömer kommunen var behovet av exempelvis bostäder, skolor, service och företag är störst. Och var kan befintlig infrastruktur i form av vägar, avlopp och annat utvecklas på ett bra och effektivt sätt?

– Med planprioriteringen försöker kommunen skapa en bra geografisk spridning av utbyggnaden samt balans mellan tillgång och efterfrågan, säger Frida Lindebäck, enhetschef för detaljplanering inom Linköpings kommun.

Frida Lindebäck, enhetschef för detaljplanering inom Linköpings kommun. Foto: Linköpings kommun.

På så sätt kan kommunen försöka undvika att bostäder eller lokaler som byggs står tomma eller att planera för sådant som sedan inte byggs. Samtidigt eftersträvar vi att ha en god beredskap för att möta de behov av till exempel bostäder och verksamheter som kan följa av förändringar i samhället, genom en planreserv med färdiga detaljplaner.

Villor, radhus och parhus prioriteras

Varje mandatperiod beslutar samhällsbyggnadsnämnden om övergripande prioriteringsprinciper som anger vilka typer av detaljplaner som Linköpings kommun ska prioritera och vilka som inte ska prioriteras. Nämnden har beslutat att kommunen under kommande år i högre utsträckning ska prioritera detaljplaner för småhus. Under 2024 planerar kommunen att börja arbeta med att ta fram detaljplaner som innehåller småhus i bland annat Berg, Sturefors, Ekängen och Björkeberg. Sedan tidigare planerar kommunen för småhus i bland annat Askeby, Vikingstad och Vimanshäll. Småhus, såsom villor, radhus och parhus, behövs även i Ryd och Skäggetorp.

Fler bostäder ska skapa levande stadsdelscentrum och stadskärna

Sedan tidigare pågår arbete med att utveckla Berga centrum och under 2024 ska kommunen även starta arbetet med nya detaljplaner i och kring de viktiga centrumområdena i Skäggetorp och Ryd.

– Ökad integration i samhällsplaneringen är prioriterat för Linköpings kommun. En del i arbetet med att skapa trygga stadsdelar bygger på att det finns blandad bebyggelse med blandade upplåtelseformer, från flerfamiljshus till villor och radhus. Det förstärker känslan av upplevd trygghet och möjligheten att göra boendekarriär inom stadsdelen, säger Stefan Erikson (M), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

På grund av tidigare prioriteringar och marknadens efterfrågan finns det i dagsläget flertalet färdiga detaljplaner för nya flerbostadshus, redo att börja byggas. Totalt finns det färdiga detaljplaner för ungefär 7 000 bostäder, i form av både småhus och flerfamiljshus. Det finns därför inte behov av att prioritera fler flerbostadshus i ytterstaden under de kommande åren, utöver de som ligger vid stadsdelscentrum.

Under mandatperioden ska kommunen även prioritera utvecklingen av Linköpings stadskärna för att skapa möjligheter för mer liv och rörelse under dygnets alla timmar.

– Vi har redan flera detaljplaner på gång i innerstaden och kommer att starta fler under året, då det är viktigt att öka antalet boende och verksamma för en levande stadskärna, säger Frida Lindebäck, enhetschef för detaljplanering inom Linköpings kommun.

Ny tågstation och nya tågspår kommer att påverka Linköpings utveckling

Under flera år framöver kommer kommunen att prioritera de detaljplaner som på något sätt berör eller påverkas av Ostlänken. Förutom detaljplaner för själva stationsområdet kan det till exempel vara detaljplaner för områden som ligger i närheten av de framtida tågspåren och tågstationen.

De nya tågspårens dragning kommer att innebära att vissa verksamheter i bland annat Tornby behöver flytta. Därför behöver kommunen redan nu prioritera detaljplaner för områden dit dessa verksamheter kan flytta och trafiklösningar som möjliggör för verksamheterna att verka där. Exempel på detta är en ny avfart från E4:an och ett verksamhetsområde i Gärstad/Distorp.

Läs mer om hur planprioriteringen går till och vilka prioriteringar som gäller för år 2023-2026:

Läs mer om våra planerade och pågående stadsutvecklingsprojekt i staden, småorterna och på landsbygden:

Text: Linnea Waldner

Senast ändrad den 20 februari 2024

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut