Hoppa till huvudinnehåll

Så ska kommunen bekämpa välfärdsbrott

28 september 2023 | Kommun & politik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Välfärdsbrott kan vara bidragsfusk, falsk dokumentation eller felaktig folkbokföring. Att kommunala medel strukturerat stjäls från välfärden är ett växande problem och medför mindre pengar över till bland annat skola, vård och omsorg. Linköpings kommun arbetar oavbrutet för att förhindra dessa brott.

Under torsdagen bjöd kommunen in medarbetare till en föreläsningsdag om välfärdsbrottslighet. Joakim Jäderstig, biträdande säkerhetschef, var en av talarna.

Välfärd är en benämning på människors levnadsförhållanden, till exempel hälsa, utbildning och boende. Välfärdsbrott handlar i sin tur om att personer eller företag utnyttjar välfärdssystemet, de kommunala medlen, för egen vinning genom till exempel bidragsfusk och felaktig folkbokföring. Brotten är ett hot mot demokratin och därmed ett problem för oss alla.

– Arbetet mot organiserad brottslighet, speciellt vad gäller välfärdsbrott, är oerhört viktigt för Linköping. Tillsammans med polisen och andra myndigheter kan vi hjälpas åt för att motverka och komma åt denna brottslighet på riktigt, säger Niklas Borg (M), kommunalråd och förste vice ordförande i kommunstyrelsen. 

Fredrik Lundén (M), ordförande i Arbetsmarknadsnämnden, fortsätter:

– I Linköping ska bidrag enbart gå till dem som har rätt till det. Därför har vi upparbetat ett strukturerat system för att motverka bidragsfusk där det bland annat ingår att alla upptäckta bidragsbrott polisanmäls.

Joakim Jäderstig, biträdande säkerhetschef i Linköpings kommun, fyller i:

– Den här typen av brottslighet är ett av samhällets största utmaningar, det är mer utbrett än vad många tror. Linköping är en av de kommuner som vill bli ledande i arbetet med att motverka välfärdsbrottslighet.

Ett ständigt förebyggande arbete

Att arbeta förebyggande mot välfärdsbrott är mycket viktigt. Linköpings kommun har rutiner för en rad olika åtgärder, till exempel granskas verksamheterna kontinuerligt och på så sätt hittas tänkbara oegentligheter. Sveriges kommuner och regioner behöver också se till att det finns en process för att hantera problemen när de upptäcks

Anders Fernemark, säkerhetschef i Linköpings kommun, säger:

– Som kommun har vi en övergripande åtgärdsplan för att motverka välfärdsbrott. Internt arbetar vi med riskanalyser för att hålla ordning och reda på våra processer och ekonomin. Vi genomför många konkreta insatser, bland annat tittar vi på fusk inom bistånd, folkbokföring och assistans. Vi ser även till att föreningsbidrag går till rätt ändamål samt kontrollerar och försvårar miljöbrott och otillåten dumpning.

– Tyvärr är de kriminella som lurar kommuner och myndigheter att betala ut från välfärdssystemet mycket påhittiga. När man väl har hittat en brist så kan man utgå från att de kriminella aktörerna kommer på nya idéer att tjäna pengar på. Därför är det här ett ständigt arbete, tillägger Joakim Jäderstig.

Samverkan och kunskapsspridning

Intern och extern samverkan är en förutsättning för det brottsförebyggande arbetet mot välfärdsbrott. Linköpings kommun samarbetar med andra kommuner och myndigheter i syfte att dela erfarenheter och lära av varandra. Varje månad görs myndighetsgemensamma insatser inom gruppen för Lokal Operativ Samverkan (LOS), en samverkansgrupp som leds av polisen. Kommunen håller även i workshops för att sprida kunskap inom ämnet.

– Genom LOS blir vi starkare tillsammans och kan bekämpa organiserad kriminell näringsverksamhet på ett systematiskt sätt. På så sätt kan vi motverka att exempelvis skattemedel hamnar i kriminellas verksamheter samt motverka osund konkurrens, säger Stefan Erikson (M), kommunalråd och ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

Föreläsningsdag för kommunanställda

Under torsdagen den 28 september fick kommunanställda som arbetar nära välfärdsfrågor ta del av flera föreläsningar på temat välfärdsbrottslighet. Dagen arrangerades tillsammans med Försäkringskassan, Kronofogdemyndigheten och Skatteverket. Målet var att ge ökad kunskap om olika myndigheters arbete och hur välfärdsbrottslighet kan påverka delar av kommunens verksamheter.

Anders Klaar, Skatteverket, pratade om folkbokföringen.

 

Text och foto: Victoria Krait

Senast ändrad den 28 september 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut