I det nya samarbetet ingår Novahuset, kvinno- och tjejjouren, Ungdomsmottagningen, Våld i nära relationer på Leanlink och social- och omsorgsförvaltningen.
– I och med den ökade utsattheten under pandemin så var behovet att samla resurser och samarbeta för de våldsutsatta större. Att ta fram ett kontaktkort kan låta som en mindre sak men det är ett steg att visa vilken kraft vi faktiskt har i Linköping och att kunna ge fler utsatta hjälp och stöd, säger Annika Krutzén, ordförande i social- och omsorgsnämnden.
Stödsökandet
Novahuset och Våld i nära relationer på Leanlink har sett en ökning på 20 respektive 40 procent sedan coronapandemin startade. Om ökningen har en koppling till pandemin är dock oklart. Ökningen som skett kan främst hittas hos gymnasieelever. Anledningen till varför söktrycket ökat i den gruppen tror man beror på den brutna vardagen hos många.
– Många ungdomar är isolerade och hålls hemma för att gymnasiet inte är öppet och har därmed inte lika många utomstående parter att vända sig till. Den naturliga ventilen saknas för många som behöver prata med någon vuxen för vem de har förtroende för, säger Johanna Palmstierna, planeringsledare och utvecklingsledare Kvinnofrid.
Kvinno- och tjejjouren och Ungdomsmottagningen har inte sett något ökat söktryck.
Det nya kontaktkortet ska göra det lättare att nå ut till våldutsatta. Foto: Linnéa Hellqvist
Kontaktkortet
Planen är att synliggöra kontaktkortet på de platser där främst gymnasieelever befinner sig på, som exempelvis de mest populära platserna för lunchuthämtning.
– Det är viktigt att lyfta och synliggöra informationen och visa var det finns resurser och kompetenser för våldsutsatta unga. Kontaktkortet är ett samlat grepp för att visa på olika ingångar för våldsutsatta unga med förhoppningen att de inser att vuxenvärlden bryr sig och vill hjälpa dem, säger Johanna Palmstierna, planeringsledare och utvecklingsledare Kvinnofrid.
Text: Linnéa Hellqvist