Från mitten av mars fram till den 12 juni fick elever på gymnasieskolor runt om i Sverige ställa om till undervisning på distans. Detta innebar att klassrumslektionerna flyttades över till digitala lektioner från hemmet. Som ett stöd i pandemin beslutade Linköpings kommun att erbjuda en så kallad ”elevlunch”. Erbjudandet innebar att elever skulle få hämta take away-lunch från restauranger och caféer i kommunen. På så sätt ville kommunen stödja det lokala näringslivet samtidigt som eleverna erbjöds lunch.
Inför vårterminens slut skickades en enkät ut till alla gymnasieelever med frågor om hur de uppfattat elevlunch-erbjudandet. Elever på kommunala gymnasieskolorna fick även svara på frågor om hur undervisning på distans har fungerat.
Elevlunch
Av de elever som svarat på enkäten om elevlunchen är det övervägande goda omdömen och erfarenheter. 90 procent av eleverna utvärderar att de är nöjda eller mycket nöjda med elevlunchen. Elever har bland annat kommenterat det som ”mycket bra initiativ” och ”uppskattar det verkligen”.
– Elevlunchen blev en väldigt bra lösning. Vi kunde erbjuda eleverna ett mål mat om dagen samtidigt som vi tog ansvar för vårt lokala näringsliv i en svår tid. Projektet har uppskattats av både elever och restaurang- och caféägare, säger Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden och initiativtagare till elevlunchen.
Undervisning på distans
Elever på de kommunala gymnasieskolorna har gett blandade svar på hur de tycker att undervisningen på distans har fungerat. Vissa elever har poängterade att de arbetat bättre på distans, medan andra tyckte att den sociala distanseringen från framförallt klasskompisar har varit psykiskt påfrestande.
– När det gäller distansundervisningen ser vi att vissa har mått lite sämre i och med att man fått stanna hemma, och på så vis blivit mer isolerade från klasskamrater och lärare. Men vi ser också att vi kunnat ställa om undervisningen och bibehålla en hög kvalitet på lektionerna, även om när de skett på distans via digitala hjälpmedel, säger Anders Jolby, utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör.
Hur restaurangerna utvärderar elevluncher kommer att presenteras i ett senare skede.
Text: Linnéa Hellqvist