Hoppa till huvudinnehåll

Säkerhet i fokus på skolledarnas temadag

14 november 2023 | Förskola & utbildning
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Fredagen den 10 november samlades över 200 skolledare för en dag med tema säkerhet. Under dagen höll bland annat säkerhetsspecialisten Lena Ljungdahl en föreläsning om PDV (pågående dödligt våld) för att öka den mentala förberedelsen bland cheferna.

Robert Bredberg, utbildningsdirektör, ledde dagen tillsammans med moderator och kommunikationschef Helena Lövgren.

Årets tema känns dessvärre mer aktuellt än någonsin när flera skolor i landet den senaste veckan behövt praktisera inrymning. Det är också något som efterfrågats i verksamheterna och förvaltningsledningen var enade i att det var ett viktigt ämne som behövde lyftas inom hela Utbildningsförvaltningen.

– Utifrån det som sker i omvärlden och inte minst på lokal nivå med gängkriminalitet, sprängningar och ökade hot generellt, är det viktigt att lyfta frågan. Vi vill skapa trygga miljöer för våra elever och våra medarbetare. Det handlar också om att man i sin roll som chef och rektor inte ska behöva känna sig ensam. Vi har en stor kompetens och erfarenhet inom förvaltningen som vi behöver dela med oss av till varandra, men också ett stöd inom hela kommunen såväl som utanför kommunen i den samverkan som finns med polis och andra aktörer, säger Robert Bredberg, utbildningsdirektör.

Syftet med dagen var just att få cheferna att känna att de vet tillräckligt för att ha en viss handlingsberedskap, att det finns stöd att få, kunna hänga upp kunskapen på det de redan kan och omsätta det de får till sig till handling.

Lena Ljungdahl gav mod att våga agera

Lena Ljungdahl, med sin långa erfarenhet som förundersökningsledare och spanare inom polisen, föreläste om PDV, ett polisbegrepp för pågående dödligt våld. Det handlade om hur förskolan och skolan kan jobba förebyggande med relationellt ledarskap, strukturer, handlingsplaner och övningar, för att vara bättre rustade när det oförutsedda inträffar.

Lena Ljungdahl.

Så här tyckte deltagande chefer om Lenas föreläsning:

“Helt fantastisk som person att på ett rakt, tydligt men humoristiskt sätt prata om ett så tufft ämne.”

“Lättsamt om ett svårt ämne, jag tog med mig många klokheter att ta vidare till mina medarbetare.”

“Gav mycket konkreta och lätta verktyg att arbeta vidare med i min egen verksamhet.”

Flera chefer lyfte vikten av att våga prata mer om det här, för att också få mod att våga fatta tuffa beslut när vi måste.

– Vi som arbetar inom förskolan tycker det är viktigt att börja prata om det här tidigt. Lena är en fantastisk föreläsare och väldigt inspirerande, jag uppskattade hur hon bjöd in oss till samtal. Vi har redan idag en verktygslåda men nu kan vi lägga till mer, säger Marie Sturehed, rektor Sturefors förskolor.

– Jag tycker det är viktigt att kommunen belyser det här och att vi som chefer är kommunikativa i vårt ledarskap för att skapa trygghet. En sån här dag ger oss mod att våga prata om det, säger Glenn Löfström, biträdande rektor Sturefors förskolor.

Lotta Dahlqvist, Marie Sturehed och Glenn Löfström från Sturefors förskolor.

Samverkan inom och utanför kommunen

Under dagen medverkade även kommunens säkerhetsstrateg, Utbildningsförvaltningens säkerhetssamordnare, rektorer och säkerhetsombud men också representanter från områdesteam, brottsförebyggande gruppen och kommunpoliser. Det är viktigt att tydliggöra roller och ansvar och hur man kan hjälpas åt för att jobba förebyggande och skapa trygghet i kommunens förskolor och skolor.

En av de första säkerhetsombuden som utbildades på förvaltningen, Emil Skeppsby Landh från Bäckskolan, var bland annat med på scenen och delade med sig av sina tankar om den viktiga funktion som säkerhetsombuden har.

– Vi har tittat på var vi står idag, vad vi brister i och vad vi behöver prioritera. Vi har därför gjort en riskinventering i säkerhet. När vi har kört fast i detaljer kring arbetet har vi vänt oss till säkerhetsamordnare och fått hjälp att bolla idéer och att tänka nytt, säger Emil Skeppsby Landh.

– Vi har kommit olika långt i arbetet med säkerhetsombud på förvaltningen men det är en viktig roll som är närmast verksamheten. Tillsammans med våra roller som samordnare kan vi lättare synka den kommunövergripande strategin för hur vi ska ta oss an säkerhetsfrågorna och jobba effektivare tillsammans inom hela kommunen. Vi har kommit en bra bit, men det finns helt klart mer att göra. Det kändes bra att få ta avstamp i en sån här dag och lyfta det vi redan gör men också trycka på det vi ska jobba vidare med. Systematiken är något jag vill lyfta som särskilt viktigt framåt, säger Ulf Jonsson, säkerhetssamordnare Utbildningsförvaltningen.

Text och foto: Mindy Nilsson

Senast ändrad den 14 november 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut