De olika idrotterna ansvarar för sin egen säkerhet när det gäller sjukvård och säkerhetsarbetet under tävlingarna, medan kommunen ansvarar för allt runt omkring som exempelvis gator, torg och området kring Stångån.
Samverkan mellan många aktörer
Kommunens säkerhetsarbete sker i samverkan med många andra aktörer, som Riksidrottsförbundet och alla de medverkande idrottsförbunden som är huvudarrangörer av SM-veckan. Men också Sveriges Television som sänder tävlingarna, Polisen, vaktbolag, Räddningstjänsten, SOS Alarm, Regionen, Länsstyrelsen och Östgötatrafiken.
- Vi har gjort många stora arrangemang tidigare, och har mycket erfarenhet och kunskap från bland annat Stadsfesten. Men SM-veckan är väldigt speciellt både i omfattning och tid, och även om idrotterna själva ansvarar för sin säkerhet så har vi som värdstad det övergripande ansvaret. Vi kan liknas vid en sambandscentral, säger Ulf Rumar som är säkerhetsstrateg på Visit Linköping & Co.
Citybanan bevakas
Säkerhetsarbetet sker på alla arenor och tävlingsplatser där de olika mästerskapen ska avgöras under SM-veckan. En av arenorna är Citybanan där det kommer att tävlas i rullskidor, paracykel och kortdistanscykling. För att skydda deltagarna och publiken stängs innerstaden helt av från trafik, det innebär att bussar kommer att få förändrade rutter. Citybanan och andra utvalda platser vaktas och skyddas med barriärer av olika slag som exempelvis däck, betong och blockerande fordon. Det kan även bli aktuellt med drönare som filmar över vissa platser.
På alla arenor finns också utbildade publikvärdar utplacerade, som via komradio kommunicerar med säkerhetsansvariga.
"Som att spela schack"
Under helgen 2-3 juli är programmet som mest intensivt och ytterligare resurser tillförs när det gäller säkerhetsaspekterna.
- Då händer det väldigt mycket samtidigt och för att få ihop alla delar på bästa sätt fokuserar vi på så kallade Hotspots, det vill säga speciella platser där risken är förhöjd, och Hottimes som är speciella tidpunkter med förhöjd risk. Det är lite klurigt och jag brukar likna det arbetet vid att spela schack, säger Ulf Rumar.
Planeringsarbetet kring säkerheten under SM-veckan har pågått under lång tid, men det går inte att styra över alla händelser.
- Det finns alltid utmaningar med stora arrangemang, trafiksituationen är en sådan eftersom gatorna i centrum är avstängda. Sedan har vi vädret, det finns alternativa platser men alla idrotter kommer inte kunna genomföras vid dåligt väder. Även logistiskt finns det utmaningar eftersom tävlingarna sker på många utspridda ställen.
Sjukvård och säkerhet hänger ihop
Kommunen bistår med en dedikerad sjukvårdsresurs som cyklar i cityområdet och erbjuder enklare vård. Publikvärdar kan också hjälpa till med lättare skador. Vid allvarligare sjukdom och olyckor ska alltid 112 kontaktas.
- Även när det gäller olyckor är planering A och O. Jag brukar säga att även en skogsbrand kan släckas med en kopp vatten. Det betyder att om man är förberedd och ute i god tid så är förutsättningarna mycket goda att lyckas hantera och lösa situationen på plats. Vi har gjort risk- och sårbarhetsanalyser, kommunikationsplaner och vi har en operativ beredskapsplan. Men det går inte att gardera sig för precis allt som kan hända, det är omöjligt. Skulle något av allvarligare karaktär inträffa går vi upp i krisstab. Men alla inblandade ska kunna känna sig säkra och trygga under SM-veckan, såväl tävlande som publik och Linköpingsbor, det är vår målsättning, säger Ulf Rumar.
Text: Lana Brunell