– Vi letar efter engagerade invånare på landsbygden för att genomföra ett test av en digital samåkningstjänst på en eller flera orter. Vi vill ha lokalt engagemang i form av deltagande på ett par möten och workshops, för att tillsammans utforma tjänsten som sedan testas, säger Johanna Thidell, miljösamordnare, Linköpings kommun.
Enkätsvar ska ge uppfattning
Genom enkäten hoppas Linköpings kommun på att hitta lokalt engagemang på någon ort där det finns behov och intresse av samåkning. Utifrån lokala förutsättningar och behov, ska sedan en tjänst för samåkning kunna utformas tillsammans med kommuninvånarna.
– Samåkning har potential att komplettera andra färdsätt, vare sig det handlar om kortare sträckor eller längre sträckor, återkommande resor som vardagspendling eller enstaka resor in. Genom att använda ett gemensamt fordon hjälper man till att minska både trängsel och utsläpp, och när man delar på resekostnaderna sparar man dessutom pengar. Men den största vinsten skulle mycket väl kunna vara den sociala, säger Johanna Thidell.
Enkätsvaren kommer att ge en uppfattning om hur intresset ser ut. Region Östergötland kommer att söka medel och projektet genomförs endast om medlen godkänns. Projektet kommer då att genomföras med start 2023 på en ort där det finns lokalt engagemang och intresse i frågan.