Hoppa till huvudinnehåll

Sanden på Borggården återanvänds

5 juli 2022 | Uppleva & göra, Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Hundratals kubikmeter sand lassades ut på Borggården för olika tävlingar under SM-veckan. Nu ska sanden komma till glädje för fler – både människa och djur.

Den gigantiska sandlådan på Borggården töms.

Var du en av dem som såg de rafflande tävlingarna i beachhandboll och beach soccer under SM-veckan? Det är liksom inbyggt i namnet på dessa idrotter att en förutsättning för att kunna utöva dem är sand. Så veckan innan SM-veckan startade fylldes Borggården i Linköping med totalt 569 kubikmeter sand från olika platser i landet – sand som nu ska bort.

Men sanden har inte tagits till Linköping förgäves. Under gårdagen, 4 juli, påbörjades arbetet med att frakta bort sanden igen och den kommer att användas på flera olika ställen runtom i Linköpings kommun. En del går till sandstränder på kommunens badplatser, en del till beachvolleybollplaner samt påfyllnad av sand i lekmiljöer.

SM i beach soccer avgjordes bland annat på sanden på Borggården.

– Vi planerar bland annat att fylla på med sand vid badplatserna i Berg, Brokind, Hult, Ljungbadet och Sibborpsbadet. Sedan ska vi undersöka möjligheterna att bygga en permanent anläggning för beachhandboll i anslutning till Ryd sportcenter, säger Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef på Linköpings kommun.

– Jag kan tyvärr inte lova att all sand kommer ut omedelbart. Vi kommer behöva mellanlagra viss del av sanden. Men att all sand kommer att komma till nytta så småningom – det kan jag lova, säger Andreas Hagström.

Sanden kommer att placeras ut på flera platser i kommunen.

Inte nog med det så kommer en del av sanden att gynna djur och natur i Linköping.

– Vi kommer att bygga bibäddar med hjälp av sanden, det vill säga sandmiljöer för insekter. Blottade sandmiljöer är ganska ovanligt i dag och det finns många insekter som är beroende av dem, säger Elisabeth Lundqvist, enhetschef Park och natur på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

– Vi har sedan 2015 gjort en hel del bibäddar i Linköpings kommun som snabbt koloniseras av bin och rovsteklar. 70 procent av alla vilda bin ynglar i marken och då huvudsakligen i lätta, sandiga och grusiga marker med bra lokalklimat – vindskyddat och med god solinstrålning. Vi har utsett några platser längs Tinnerbäcken och i Tinnerö eklandskap för sanden från Borggården, säger kommunekolog Anders Jörneskog.

Text och foto: Johan Hermansson

Senast ändrad den 4 juli 2022

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut