Förutom det statliga äldreomsorgslyftet utökar äldrenämnden nu Linköpingslyftet så att fler undersköterskor kan utbilda sig till specialistundersköterskor.
– Vi behöver säkerställa en ökad kunskap om demens, äldres hälsa och sjukdomar. Vi behöver också mer kunskap om palliativ vård. För att möta de utmaningar vi har med en åldrande befolkning med allt mer komplexa sjukdomsbilder görs den här satsningen på att stärka den medicinsk kompetensen, säger äldrenämndens ordförande Liselotte Fager (KD).
Förutom satsningen på specialistundersköterskor kommer det även att ske särskilda satsningar på att stärka personalens språkkompetens samt en chefsutbildning för första linjens chefer.
Outbildad personal får utbildning
Ett nytt grepp för att stärka kompetensförsörjningen är att kommunen kommer att ge utförare möjlighet att anställa outbildad personal som under sina första år utbildar sig till undersköterska.
– Kompetensförsörjningen inom äldreomsorgen är en stor utmaning. Det är viktigt att vi hittar nya grepp för att locka fler att jobba inom äldreomsorgen. Genom det här erbjudandet kan vi både öka möjligheten att få fler som jobbar inom äldreomsorgen och erbjuda kompetensutveckling, säger Liselotte Fager (KD).
Statlig och lokal satsning
Den totala budgeten för 2021 är fördelade på 47 miljoner i statliga medel, samt 9 miljoner som är avsatta inom äldrenämndens budget för kompetensförsörjning. Utvecklingsinsatserna omfattar såväl kommunala som privata utförare och kommer att pågå 2020-2023.