Coronapandemin slog hårt mot ungdomar som skulle ut på arbetsmarknaden. Jobb och praktikplatser minskade och ungas etablering på arbetsmarknaden fördröjdes. Ingen eller kort arbetslivserfarenhet gör unga särskilt utsatta under dessa omständigheter. För att motverka detta och öka ungdomars framtida möjligheter tillfördes 3,7 miljoner kronor för att få in fler i arbetslivet.
Som en del av detta görs en satsning som riktar sig till ungdomar som i våras avslutade sin gymnasieutbildning eller inte har någon gymnasieutbildning och ingår i det kommunala aktivitetsansvaret. Satsningen innebär att ungdomar kan söka jobb hos Linköpings kommun.
– Ungdomen kan vara anställd under perioden 1 september till 31 december inom ramen för sommarjobb och jobb för unga i högst 4 månader, säger Nina Arwskog, biträdande enhetschef på Arbetsmarknadscentrum.
Servicebiträde och ungdomsambassadör
Det är cirka 25 stycken heltidsanställningar som ungdomar kan söka. Bland annat att finns det möjlighet att söka jobb som servicebiträde på vårdboende eller inom hemtjänsten.
– Servicebiträde på vårdboende innebär att man bland annat förbereder mat, dukar och promenerar. Inom hemtjänsten kan man bland annat köra ut matkorgar till kunder, hämta medicin på apotek och göra inköp.
Man kan även söka jobb som ungdomsambassadör inom kultur och fritid.
– Här har man i uppgift att med handledning och coachning av fritidsledare eller kulturarbetare se till att unga, unga vuxna och vuxna får en meningsfull fritid, med speciell inriktning på flickor och kvinnor.
Ansökan
Via länken nedan kan man skicka in sin ansökan. Därefter sker ett urval och intressenter kommer att kallas till arbetsintervjuer. De som erbjuds tjänsten startar sin anställning så snart som möjligt.
– Förhoppningsvis kan det leda till att vissa ungdomar kan få vidare anställning som exempelvis timvikarier eller att de kommer på att de vill studera vidare. De får även arbetslivserfarenhet och referenser.
De sökande måste ha fyllt 18 eller 20 år om de ska arbeta som ungdomsambassadörer och 18 år om de ska arbeta som servicebiträde. Söker man tjänsten som servicebiträde är det önskvärt om man gått en vård- och omsorgsutbildning. För båda tjänsterna måste man visa upp ett utdrag ur belastningsregistret.
Text: Linnéa Hellqvist