Hoppa till huvudinnehåll

Satsning på socialt arbete i Skäggetorp

27 september 2022 | Kommun & politik, Omsorg & hjälp
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Nu satsar Linköpings kommun på lokalt socialt arbete i Skäggetorp. En ny enhet har bildats; Socialtjänst Skäggetorp. Enheten har som långsiktiga mål att skapa en ökad tillit till socialtjänsten i området samt bidra till att minska utanförskap och motverka kriminalitet.

Karolina Rydbrant t.v. är verksamhetschef och Maria Eklund är enhetschef, de båda arbetar med den nya enheten Socialtjänst Skäggetorp. Foto: Sofie Berlin

Omkring 20 medarbetare kommer arbeta på den nya enheten, varav 16 stycken är socialsekreterare och resterande är chefer, gruppledare och enhetssamordnare. 

– Det är ett stort uppdrag vi tar oss an med engagemang, ödmjukhet och vilja att testa nya vägar. Vi startar med en personalgrupp som med blandade erfarenheter och bakgrund har mycket goda förutsättningar att lyckas med sitt uppdrag, säger Karolina Rydbrant, verksamhetschef Råd och stöd, Linköpings kommun.

Insatser till individer och grupper

Lokalkontoret i Skäggetorp ska bedriva ett förebyggande arbete både på strukturell-, grupp- och individnivå. När det gäller individuella insatser handlar det om öppenvårdsinsatser som familjebehandling, enskilda samtal, praktiskt eller pedagogiskt stöd i hemmet och hjälp att slussas vidare till andra stödinsatser i kommunen. När det gäller gruppinsatser kan det röra sig om att arrangera föräldragrupper och informationsträffar. Enheten kommer även att arbeta med myndighetsutövning.

– Det kan till exempel handla om förhandsbedömningar, då vi träffar familjerna efter att en anmälan om oro inkommit. Vi kommer också göra utredningar och bedömningar om insatsbehov. Samt följa upp pågående insatser, säger Maria Eklund, enhetschef Social- och omsorgsförvaltningen Linköpings kommun.

Egen lokal i Skäggetorp

Socialtjänst i Skäggetorp planerar för en egen lokal. Enheten räknar med att ta lokalen i bruk någon gång under 2023. I lokalen kommer enheten att ta emot besök från allmänheten. 

– Den fysiska närheten, att finnas på plats, blir en viktig faktor. Förhoppningen är att de boende i Skäggetorp på det sättet ska få lättare att nå oss. Genom att ha ett färre antal socialsekreterare i området, som över tid blir kända i området, tror vi oss ha goda förutsättningar att skapa dialog, lokala relationer och kontakter. Vi kommer att arbeta utåtriktat och sprida information om socialtjänsten i området. Samverkan med befintliga aktörer blir också en viktig del i arbetet med att nå ut till invånarna, säger Maria Eklund.

Tills den egna lokalen är klar att tas i bruk kan möten mellan Socialtjänst Skäggetorp och Skäggetorpsborna bland annat hållas i skolan och i hemmen. 

Finansiering av den nya enheten 

Bakgrunden till satsningen är att regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att fördela medel för sociala insatser riktade till barn och unga i utsatta områden i Sverige. Medlen ska användas till insatser som syftar till att minska risken för att barn och unga hamnar i, eller på andra sätt drabbas av kriminalitet. I Linköping kommer de statliga medlen, cirka sju miljoner kronor per år under en treårsperiod, användas för insatser i Skäggetorp. Förutom de statliga medlen sker även en omfördelning av befintliga resurser.

Nära samarbete med andra aktörer

Socialtjänst i Skäggetorps uppdrag kommer genomföras i nära samarbete med andra aktörer som verkar i stadsdelen, såsom skola, förskola, fritids, områdesteam, familjecentralen och polisen. 

– Vi kommer även samverka med kyrkan, med föreningar, exempelvis idrottsföreningar och andra aktörer i civilsamhället, avslutar Karolina Rydbrant. 

Text: Sofie Berlin

Senast ändrad den 26 september 2022

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut