Nu går cirka 150 - 200 betesdjur på Tinnerö. En stor del av dem är kor och de har alla kalvar. Om besökarna kommer för nära kan det skapa irritation hos djuren och det gäller särskilt om hundar är med. Vid några tillfällen har kor gått till anfall.
Nu har ett verktyg utvecklats som gör det lättare att välja promenadväg så att besökaren kan undvika att komma för nära korna.
Det är Linköpings universitet som tillsammans med ett privat företag håller på att utveckla en GPS-funktion i halsband för kor. Data med information om var djuren befinner sig visas på en digital karta, på Linköpings kommuns webbplats.
– Det första året är ett försöksår, men vi kommer att använda tekniken även framgent, säger kommunekolog Anders Jörneskog.
Kartan
Tinnerö har 500 hektar betesmark fördelat på 35 fållor. Här går nio flockar med kor och i varje flock har två till fem djur halsband med GPS-teknik. Även i Ekängsdalen och Ullabergs våtmarker går ungdjursflockar som finns med i kartan.
Djurägarna behöver ha daglig tillsyn över sina djur och med hjälp av GPS-tekniken hittar de dem snabbare.
I de norra delarna av Smestad och Djurgården går det cirka 200 får och en mindre grupp med ungdjur som inte har GPS-halsband.
Stora betesdjur
Men det är inte bara lantbrukaren som har nytta av GPS-tekniken. Det har även Tinnerös besökare. Korna är stora betesdjur som kan väga upp mot 800 kilo och alla har kalvar med sig. Deras modersinstinkt är att skydda kalvarna.
Även om djuren är lugna så gäller det att hålla avstånd och inte störa dem.
– Håll avstånd så att flocken eller individer i flocken inte får ett förändrat beteende. Har du med dig en stor hund och stöter på en koflock så ska du vända om. Ta inte med dig hunden in i flocken, säger Anders Jörneskog.
Viktigaste
Att inte störa djuren är viktigt.
– Kossorna är det viktigaste vi har här. De har betat här sedan sten-,brons- och järnåldern. Korna och lien har format landskapet. Det finns inget annat sätt på vilket du kan bevara eklandskapet, säger Anders Jörneskog.
Ett enkelt sätt att se om korna går i en hage är att den på kartan är rödmarkerad. Är det inga djur där för tillfället så är markeringen grön.
Kartan uppdateras var tionde minut dagtid och mer sällan på kvällen och natten, för att spara batteri.
Linköpings kommun är en av delfinansiärerna och kartan finns redan på plats på kommunens webbplats. Funktionen behöver dock utvecklas ytterligare. Bland annat är kartan aningen långsam att ladda upp när man tittar på den i mobil.