Under den här dagen samlar Sociala insatsgruppen (SIG) flera intressanta föreläsare som kommer att fokusera på hur utbredningen av ungdomsbrottsligheten kan motverkas i Linköping och hur integrationen kan förbättras. Syftet med dagen är att belysa de problem som personal i olika professioner inom socialt arbete får möta i sitt dagliga arbete.
Ska ge inspiration och stöd
– Årets program riktar sig mot alla som möter utsatta ungdomar i samhället, både inom offentlig och privat sektor. Vi hoppas att dagen ska ge inspiration, stöd och vägledning i allas fortsatta arbete, säger Tomas Flygare, samordnare på Linköpings kommun.
– Det är ett oerhört viktigt arbete att förhindra att ungdomar dras in i och utvecklar en kriminell livsstil. Att kommunen, polisen och skolan samarbetar är en förutsättning för detta arbete. Men även att ge ungdomar som vill lämna en kriminell livsstil bakom sig ett stöd för att kunna göra detta. Den permanenta insatsgrupp som finns i Linköpings kommun arbetar med dessa fall dagligen, säger Annika Krutzén (M), kommunalråd och ordförande i social- och omsorgsnämnden.
Guldbaggevinnare föreläser
Torbjörn Forkby är professor i socialt arbete vid Linnéuniversitetet och han föreläser under dagen om hur man kan motverka utbredning av ungdomsbrottslighet. Mustafa Panshiri, före detta polis, idag författare och föreläsare, talar om hur samhället ska lyckas med integration.
– Vi får även lyssna på Joakim Sällqvist, skådespelare och guldbaggevinnare som har egna erfarenheter av missbruk och kriminalitet. Slutligen berättar gruppchef Niklas Roosvall vid områdespolisen i Linköping vad polisen gör, säger Tomas Flygare.
Sofie Berlin