I Anders Österhjelm ryms många känslor när han pratar om Skäggetorpsskolan. Skolan han själv gick på i början av 90-talet som högstadieelev. Han blir snabbt både stolt och nostalgisk när han börjar prata om sina skolår i Skäggetorp.
– Det var en fantastisk skola att gå på. Den var en blandad elevgrupp med elever från hela världen och musikskola med elever från hela Linköping, berättar Anders Österhjelm.
Ett gäng år senare när Anders var rektor och verksamhetschef för resursskolorna och sjukhusskolorna med mera blev rektorsuppdraget för Skäggetorpsskolan ledigt.
Blev rektor på sin högstadieskola
– Jag trivdes bra med det jag gjorde och hade inte en tanke på att söka mig tillbaka till Skäggetorp. Men när tjänsten blev ledig och jag senare fick jobbet kändes det lika självklart som att det fyllde mig med skräckblandad förtjusning. En liten miljonprogramsunge från området skulle gå och bli rektor för skolan, det var häftigt, säger Anders.
Första dagen som rektor på Skäggetorpsskolan kändes speciell för honom. Det kändes som han kom hem, berättar han. Att då fyra år senare vara med när skolan nu avvecklas för att integrera eleverna på andra skolor runt om i Linköping känns speciellt.
“Det kommer bli bra”
– Det jag fokuserar på är att det här kommer bli bra. Både för eleverna här ifrån, men också för all personal. Det finns en framtid och den är deras, säger Anders Österhjelm.
När beslutet var taget att lägga ner Skäggetorpsskolan började Anders fundera på sin kammare kring hur han kunde bidra till att hylla skolan och låta den leva vidare, om än genom ett fint avslutningsminne.
– Jag fick ganska tidigt idén om att göra en avslutningsfilm tillsammans med alla elever som går på skolan nu. Att genom en film kunna skapa både samhörighet, framtidstro och ett gott minne av tiden här tillsammans var min vision, berättar han.
Så blev det också. Under sista veckan i skolan spelades en film in med en stor grupp elever som i dans till tonerna av Lalehs “Det kommer bli bra” inger hopp till filmtittaren. Dansande elever syns på skolgården och på skolans tak.
– Alla ska kunna lämna den här skolan med rak rygg. När vi filmade den här videon kändes det verkligen att känslan inte var nedstängning utan något helt annat. Det var mycket känslor och skratt. Det kommer bli bra, avslutar Anders Österhjelm.
Text: Axel Svartling
Foto: Linkin