– Elevunderlaget minskar, vilket kräver att vi gör åtgärder. Vi prioriterar undervisningen och resurser till den - till exempel lärare - istället för att betala för tomma lokaler. Därför får nu Utbildningsförvaltningen i uppdrag att se över lokalerna och vad som kan avvecklas. Nya Kungsbergsskolan är en av frågorna som behöver granskas särskilt, och där förvaltningen ska återkomma med ett förslag till beslut, säger Paul Håkansson, kommundirektör i Linköpings kommun.
Bakgrunden till översynen är den snabba förändringen av prognoserna för befolkningsunderlaget, vilket påverkar elevunderlaget. Det finns obalanser både i geografin mellan olika stadsdelar och orter, och mellan de olika stadierna. Det gäller främst i grundskolan, där platsbrist snabbt kan övergå till platsöverskott inom några få år.
Frigöra resurser
Syftet är att frigöra resurser från lokaler till undervisning, och skapa attraktiva skolor för elever och medarbetare. Långsiktiga lösningar prioriteras och tillfälliga lösningar i form av paviljonger avvecklas.
I uppdraget ligger först att se över om Kungsbergsskolan behövs enligt tidsplan, eller om den kan sättas på paus. Beslutsunderlaget ska vara klart i december 2022.
Till översynen hör bland annat också förändringar av F-6-skolorna som börjar gälla från och med höstterminen 2023. Här handlar det om att skapa långsiktigt hållbara lösningar och att hela enheter avvecklas vid behov. Beslutsunderlag ska vara klart mars 2023.