Slåttrade och betade ängsmarker var vanligare förr, men har minskat kraftigt till följd av moderniseringen av jordbruket. Många växtarter som är knutna till slåtter- och betesmarker blir alltmer sällsynta.
- Vi genomför lieslåtter på ytor som är lite mer känsliga eller komplicerade att slåttra med större maskin, exempelvis fuktiga och trädklädda områden. Men vi slåttrar också ganska många ytor med maskin, säger kommunekolog Johan Molin.
Skillnaden mellan slåtter och gräsklipping
Lieslåtter genomförs sent under växtsäsongen, så att blommande ängsväxter hinner blomma över och fröa av sig innan de slås av. Det slagna växtmaterialet tas bort efter 1-2 veckor vilket innebär att ingen näring förs tillbaka till marken, det betyder att slåttrade ytor förblir magra vilket gynnar blommande örter istället för gräs.
Att lieslåttra tar längre tid jämfört med traditionell gräsklippning, eftersom allt gräs ska slås för hand och även samlas ihop efteråt.
- Men lieslåtter genomförs ju bara en gång per år, medan en gräsmatta kan klippas upp till tjugo gånger per år, säger Johan Molin.
Det är cirka 10 olika platser i Linköpings kommun som slåttras. Bland annat Kärna mosses kalkkärr och runt de gamla träden i Nykvarnsparken. Slåtter utförs även med hästekipage på vissa platser, bland annat i Trädgårdsföreningen och i Ryd.
Växter och djur har kommit tillbaks
Ängsmarken bidrar till en större biologisk mångfald. Många värdefulla ängsväxter har kommit tillbaka i Linköping som exempelvis gråfibbla, väddklint, kärringtand, åkervädd, backnejlika och blåklockor.
- Vi är positivt överraskade. Det är framförallt mångfalden av blommande växter som är kul, ju fler olika växtarter som blommar desto längre tid finns det nektar under säsongen för pollinerande insekter. Just pollinerande insekter har ökat markant på ängsytorna jämfört med de klippta gräsmattorna där det oftast inte finns några blommande växter alls.
Kommuninvånarna positiva
- Jag upplever att de flesta som bor i Linköpings ser positivt på ängsmarkerna och tycker det är trevligt med blomning och insektssurr. Sen finns det några som tycker det ser lite stökigt ut mot slutet av säsongen, men det är som sagt viktigt att blommorna får blomma över och fröa av sig innan ängarna slås, så att de kan komma igen starkt nästa år, säger Johan Molin.
Text: Lana Brunell