Sensorer, larmklockor och kameror. Det är olika exempel på trygghetsskapande teknik som under två år har testats på två vårdboenden i Linköping och som nu implementeras på alla vårdboenden. Projektledaren Marie Gunhardsson berättar mer om arbetet som går under namnet Beata.
﹘ Beata är en utvecklings- och förändringsresa inom äldreomsorgen där man använder sig av trygghetsskapande teknik. Det är ett gränsöverskridande arbete inom kommunen och privata vårdgivare som gjorts sedan 2019 för att digitalisera äldreomsorgen.
Sara Lundell, som tidigare har jobbat på ett av de vårdboenden och som idag är en viktig nyckelperson i projektet. Hon menar att digitaliseringen såklart innefattar teknik, men att det är de nya arbetssätt som tekniken medför som varit den stora omställningen.
﹘ Den största skillnaden mot tidigare är att man har mer koll, fast på ett annat sätt. Vi kan känna oss trygga i att vi är där vi faktiskt behövs, det bidrar till en bättre arbetsmiljö.
Det Sara menar är att tekniken talar om när brukare är i behov av stöd och hjälp, istället för att behöva göra schemalagda tillsyner som det var innan. Istället för att knacka på hos brukaren mitt i natten och riskera att han eller hon vaknar så används den trygghetsskapande tekniken. Då kan personalen titta till brukaren från en mobil handenhet utan att faktiskt behöva göra ett besök hos personen.
Går det att lita på tekniken?
Tekniken ersätter inte personal men är ett viktigt komplement till traditionella insatser, menar Camilla Scharff, delprojektledare.
– Tekniken är personligt anpassad för att slå larm om det uppstår en riskfylld situation för den enskilde. Det ger personalen möjlighet att finnas på plats där och när de bäst behövs. Nu ges personalen möjlighet att arbeta förebyggande i större utsträckning än tidigare.
Vi är tidigt i processen men på kort tid har vi redan sett att fallolyckorna har minskat och att fler brukare sover mer ostört när de inte störs av fysisk tillsyn.
Planen framåt
År 2025 ska det finnas trygghetsskapande teknik på alla 40 vårdboenden i kommunen, både privata och kommunala. Installationen och implementeringen tar ungefär tio veckor per boende. Under tiden får personalen utbildning i de nya arbetssätten och i hur tekniken fungerar, eftersom det är viktigt att medarbetarna känner sig trygga.
Vad tycker de äldre?
Äldre och teknik brukar inte gå hand i hand. Men enligt Sara har ingen varit negativ eftersom de äldre inte behöver hantera tekniken över huvud taget.
﹘ Allt behovsanpassas och man kommer överens om vad varje brukare vill ha. Det är förvånande hur smidigt det har gått.
Sara berättar också att personalen är positiv till den nya tekniken.
﹘ Redan på kort tid har personalen kunnat minska onödigt spring hos brukarna och istället kunnat stanna en längre stund hos brukare som är oroliga. Tekniken och det nya arbetssättet har hjälpt till att uppmärksamma brukarnas verkliga behov.
En spännande förändringsresa
Initiativet till Beata kommer från äldrenämnden som vill ta ett samlat grepp om äldreomsorgen. Enligt den omvärldsbevakning som gjorts verkar det som att Linköpings kommun är först i Sverige med att införa trygghetsskapande teknik och den här typen av arbetssätt på äldreboenden.
﹘ Nyckeln har varit att samla kompetenser från olika delar av kommunen. Och att vara modig, men vi är ödmjuka inför förändringsresan. Det är ett väldigt spännande projekt, säger Marie Gunhardsson.
Text och foto: Evelina Restrup.