Hoppa till huvudinnehåll

Smarta kartan visar vägen till hållbar konsumtion

5 juli 2023 | Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Visste du att det går att låna fröer på biblioteket, hyra kajak eller stadsodla mitt i Linköping? Eller att du kan få tillgång till en hel verkstad och all kunskap i ett makerspace? Nu släpps Smarta kartan som underlättar en mer hållbar konsumtion och livsstil.

Med Smarta kartan kan du till exempel få tips om var du kan odla i stan. Foto: Mostphotos

Allt fler upptäcker fördelarna med att hyra, dela, byta, låna, reparera och köpa återbrukat. 

Samtidigt kan det vara svårt att överblicka alla möjligheter som finns. 

– Genom Smarta kartan vill vi underlätta för invånare och besökare till en mer hållbar livsstil som både är resurseffektiv ur ett ekologiskt och ekonomiskt perspektiv. Samtidigt ser vi att delningsekonomin ofta leder till ökad gemenskap och nya möten mellan människor, alltså även en social hållbarhet, säger Sandra Viktor, projektledare för Klimatneutrala Linköping.

Från vindskydd till skoreparering

Smarta kartan har för avsikt att visa upp den lokala delningsekonomin som ofta går under radarn. Lokal förankring och småskalighet är några av kriterierna för att synas. Ett urval allmänna ytor finns också med. Exempelvis allmänna fruktträdgårdar, vindskydd med grillplatser och badplatser som har potential att kunna nyttjas mer av fler.

– Det handlar om att synliggöra initiativ och en bransch som kanske inte har så mycket marknadsföringsmuskler. Förhoppningsvis kan Smarta kartan leda till att nya cirkulära affärsidéer föds, att vi ökar deltagandet i delningsekonomin och främjar en delningskultur, säger Sandra Viktor.

Önskemål från kommuninvånare

Genom enkäter och dialoger med såväl näringsliv, medborgare och civilsamhälle som genomfördes under 2022, i samband med framtagandet av Linköpings Klimat- och energiprogram samt klimatfärdplan, har tjänster som underlättar hållbar konsumtion och delningsekonomi efterfrågats.

Önskemålet om att starta Smarta kartan Linköping framfördes av Naturskyddsföreningens klimatgrupp och möjliggjordes via projektet Klimatneutrala Linköping, del av Viable cities. Samverkan har formaliserats genom en överenskommelse mellan Linköpings kommun, Naturskyddsföreningens lokala klimatgrupp och Kollaborativ ekonomi Sverige. 

– I projektet Klimatneutrala Linköping utforskar vi nya samverkansformer och bredare partnerskap kring klimatomställningen. Detta är ett väldigt konkret och bra exempel, helt i linje med våra lokala klimatmål, säger Sandra Viktor.

Linköpings kommun ska bidra till att kommungeografin ska uppnå netto-noll växthusgasutsläpp senast 2045. Det innebär att kommunkoncernen, utifrån sin rådighet, använder alla tillgängliga verktyg för att främja och ge förutsättningar för invånare och näringsliv att göra klimatmedvetna val. - Ur Linköpings Klimat- och energiprogram 2022-2030.

I programmet har det formulerats principiella ställningstaganden vilka ska genomsyra alla insatsområden. Två av dessa är särskilt relevanta att nämna i detta sammanhang:

  1. Cirkulär ekonomi och delningsekonomi - Inom ramen för Linköpings kommuns klimat- och energiarbete ska omställningen till en cirkulär ekonomi och delningsekonomi främjas.Grunden är att “främja effektiva och cirkulära resursflöden”. I Linköpings kommun innebär delningsekonomi ”ett ekonomiskt system där tillgångar och tjänster delas, med eller utan ersättning. Syftet är minskad resursåtgång och effektivare kapacitetsutnyttjande genom delning av underutnyttjade resurser”. 
  2. Minskade konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp - Linköpings kommun ska såväl inom den egna verksamheten som utanför kommunorganisationen bidra till reducerade konsumtionsbaserade utsläpp. Utanför den egna verksamheten är rådigheten för att minska konsumtionsbaserade utsläpp begränsad och möjligheterna för att följa upp utsläppsminskningar saknas idag. Här kan Linköpings kommun fungera som det goda exemplet men även arbeta främjande inom området för att såväl näringsliv som privatpersoner inspireras att bidra till en mer klimatmedveten konsumtion.

Senast ändrad den 5 juli 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut