Skolans personal är ofta de som tidigt ser tecken på att barn riskerar att fara illa. Samtidigt visar en genomlysning av socialtjänstens insatser att många barn som placeras inte har haft någon form av stöd via socialtjänsten.
– Oavsett om det handlar om psykisk ohälsa eller risk att falla in i kriminalitet behöver vi agera mycket tidigare än vad som ofta sker idag. Det behöver bli enklare för skolan att få en stadig kontakt med socialtjänsten, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande för barn- och ungdomsnämnden.
Alla högstadieskolor ska därför få en direktkontakt till socialtjänsten. Den ska vara utformad på ett sätt som gör att det inte ska finnas tveksamheter om var och till vem skolans personal ska vända sig när elever visar tecken på att behöva stöd.
En väg in
När allt fler elever går högstadiet på skolor i innerstaden är det viktigt att socialtjänstens och skolans stöd följer med eleverna och inte tappas på vägen. Genom den nya modellen får högstadieskolorna en väg in till socialtjänsten med målet att insatser ska sättas in så tidigt som möjligt.
– Vårt mål måste alltid vara att ingen ung person ska behöva omhändertas. Därför är det viktigt att vi förbättrar kontakten mellan skola och socialtjänst för att tidigt kunna sätta in insatser, säger Annika Krutzén (M), kommunalråd och ordförande för social- och omsorgsnämnden.
Beslut om den nya modellen kommer att tas på social- och omsorgsnämndens sammanträde den 15 februari och på barn- och ungdomsnämndens sammanträde den 16 februari.