Under valet får den som är över 18 år möjlighet att lägga sin röst på det parti och de personer man vill ska företräda Sverige. Det är tre val samtidigt; riksdag, regionfullmäktige och kommunfullmäktige.
Valmyndigheten är Sveriges centrala myndighet för val och ansvarar för att planera och samordna genomförandet av allmänna val och nationella folkomröstningar. Valnämnden är ansvarig lokal valmyndighet för Linköpings kommun. Valnämndens uppgift är bland annat att bemanna kommunens vallokaler och röstningslokaler och se till att valet sker enligt den demokratiska processen.
– Att rösta i val och vara med och tycka till är en fundamental del av ett demokratiskt samhälle. Nu är det dags igen att öppna våra röstningslokaler och vallokaler och hålla val, säger Emelie Klinga, valsamordnare i Linköpings kommun.
Valskärmar står redo inför valperioden. Foto: Fanny Miles
Tillgängligt val
Förtidsröstningen öppnar den 24 augusti. Då kan den som vill förtidsrösta gå till någon av kommunens röstningslokaler och avlägga sin röst. På valdagen den 11 september röstar man i den vallokal som står på röstkortet som skickas hem i brevlådan inför valet.
– Valet ska vara tillgängligt för alla. Därför finns det flera olika sätt att rösta på under valperioden. Många väljer ändå att rösta på valdagen, det kan kännas lite högtidligt nästan. Då sker röstningen i den vallokal som står på röstkortet. Vilken vallokal du hänvisas till grundar sig i det valdistrikt du tillhör, förklarar Emelie Klinga.