Arbetet med den nya entrébyggnaden vid Fröberget i Tinnerö eklandskap påbörjades i slutet av augusti 2020 och entreprenaden har nyligen avslutats. Än så länge saknas surrandet av alla insekter. Men innan vi vet ordet av är det vår och febril aktivitet i luften häromkring.
– Det var härligt att få gå in i byggnaden för första gången strax före jul. Ambitionen var att få lite känsla av långhus från järnåldern och så blev det, säger Anders Jörneskog, kommunekolog på Linköpings kommun.
Byggnaden är 20 meter lång, 10 meter bred och formad lite som ett y. Man kan säga att det efterliknar en kikare. Formen och byggstilen är inspirerad av de långhus som fanns på platsen under järnåldern.
I första hand kommer byggnaden vara ett vind- och regnskydd för besökare och gör det också möjligt för skolklasser att ha utomhuslektioner i Tinnerö i ur och skur. Entrébyggnaden ska även ha en utförlig informationsdel med ett 20-tal skyltar om Tinnerös arter, naturtyper och kulturhistoria.
Fasaden kommer att kläs med insektshotell.
– Kombinationen att skapa en entré som har sitt arkitektoniska ursprung i järnåldern och samtidigt skapa stor naturvårdsnytta med mängder av boplatser för småkryp, fåglar och förhoppningsvis även fladdermöss, dessutom med en betydande del av byggmaterialet producerat i just Tinnerö, känns kanon, säger Anders Jörneskog.
För byggnaden tjänar faktiskt ett högre syfte. Även om själva huskroppen står klar återstår en hel del arbete. Fasaden kommer nämligen att kläs med världens kanske största insektshotell. Något som Leanlinks Idrott och arbetsmarknadsservice just nu arbetar för fullt med.
– De jobbar framför allt med alla de nästan 300 bihotell, fågelholkar och fladdermusholkar som ska kläs på syd- och västgaveln. De har ungefär 40-50 hotell kvar att tillverka innan det blir dags att påbörja väggmonteringen. De jobbar även med innertaket där de flätar mattor av hassel som röjts i Tinnerö ängar, säger Anders Jörneskog.
Visionsbild som visar ungefär hur entrébyggnaden vid Fröberget kommer att se ut. Bild: White
Allting beräknas vara klart i maj 2021 och redo för öppnande i god tid till sommaren.
– Att sedan i utställningen få berätta för besökarna om det fantastiska myllret av arter i vårt vackra Tinnerö är som grädde på moset. Jag tror faktiskt ingen riktigt har förstått hur hagarna med ekar och betande kor kan inrymma en sådan mångfald av arter, bara ett stenkast från stan.
Text och foto: Johan Hermansson
Här kan du läsa mer om den nya entrébyggnaden: