Hoppa till huvudinnehåll

Sociala insatser minskar risken för kriminalitet

14 augusti 2023 | Kommun & politik, Förskola & utbildning
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Tidiga sociala insatser kan vara avgörande för barn och unga som riskerar att hamna i kriminalitet. Förebyggande arbete gynnar inte bara barnet i sig utan hela samhället. Det har SBU - samverkan barn och unga - tagit fasta på. Under det senaste året har SBU-gruppens arbete med att bygga upp en organisation i organisationen tagit fart. Gruppens syfte är att skapa bättre förutsättningar för barn och unga.

Therese Aronsson Wickman arbetar med att stärka samverkan mellan barn, unga och vuxenvärlden. Foto: Fanny Miles

Stark kommun

En kommun har både kapacitet och förmåga att bygga en strategisk och övergripande organisation med fokus på förebyggande insatser. Men kommunala verksamheter tenderar att arbeta i så kallade stuprör - alltså att varje verksamhet har sin egen organisation och struktur. Förvaltningsspecifika frågor kan i många fall behöva hanteras inom respektive verksamhet förvisso men det finns också fördelar med övergripande samordning kring frågor som rör hela kommunen. Att våga jobba tvärsektoriellt.

Samverkan barn och unga

SBU-gruppen - samverkan barn och unga - har under det senaste året påbörjat att arbeta bort stuprören för att hitta gemensamma strategier och arbetssätt att möta barn och unga och deras familjer i behov av stöd. Här möts i stället medarbetare som arbetar inom skolan och med sociala frågor för att använda resurser gemensamt och rikta stödet på rätt sätt.

– Vi arbetar processorienterat som en strategisk ledningsfunktion med direktörer och representanter från förvaltningarna utbildning, social och omsorg, kultur och fritid samt Leanlink. Tillsammans hittar vi strukturer där våra funktioner och resurser möts över förvaltningsgränserna. Syftet är att finna nya vägar till att sätta in stödinsatser för både barn och unga men också för deras familjer, säger Therese Aronsson Wickman, rektor och processledare för SBU-gruppen.

Att gå in med stöd tidigt kan ge goda förutsättningar för att minska risken att hamna i kriminalitet menar Therese Aronsson Wickman. Foto: Fanny Miles

Utmaningar i arbetssättet

Men det finns också utmaningar med att arbeta över förvaltningarna. Olika nämnder och olika strukturer skapar olika typer av kultur. Det finns ingen organisationsskiss kring att arbeta med resurser från olika förvaltningar men det finns däremot ett behov. Sakkunskapen kring att arbeta brottsförebyggande är bred inom kommunen, dock är kunskapen spridd över förvaltningarna. Genom att samordna kunskapen och erfarenheten som redan finns, går det att tydliggöra bilden kring vilka resurser som behövs.

Att gå in med stöd tidigt

Tidiga stödinsatser är grundläggande för att hinna fånga upp ett barn eller ungdom som riskerar att hamna i kriminalitet. Kartläggning visar att det finns flera skyddsfaktorer att ta hänsyn till. En meningsfull fritid, goda barn- och föräldrarelationer samt måluppfyllelse i skolan är fundamentala faktorer för att skapa goda förutsättningar för barn och unga.

– Om ett av dessa ben haltar kan vi gå in och stötta upp. Skolan och förskolan är oerhört viktiga här, personalen ser om ett barn mår dåligt eller inte har det bra, säger Therese Aronsson Wickman.

SBU-gruppens fyra prioriterade målområden;

  • att skapa en föräldrastödsstrategi,
  • kontaktvägar mellan skola, förskola och socialtjänst,
  • brottsförebyggande arbete,
  • att stärka samverkan mellan förskola/skola och den områdesbaserade socialtjänsten.

Det handlar inte om att tillsätta fler resurser, snarare att samordna de resurser som redan finns. Att skapa en plattform där verksamheterna ser varandra och nyttjar varandras kompetens och kunskap.

– Målet är att den samordning SBU-gruppen står för ska smälta in i linjearbetet tids nog. Vi arbetar fram ett arbetssätt som senare kan användas i det dagliga arbetet.

Ökad tillit för socialtjänsten

En tydlig effekt av SBU-gruppens arbete är samverkan mellan skola och socialtjänst som bygger goda relationer till barnets eller den unges föräldrar. Den vanliga arbetsgången är att skolan vid behov föreslår för barnets föräldrar att socialtjänsten kan gå in med stöd. Föräldrarna behöver ge sitt samtycke men för föräldrarna kan det kännas skrämmande och oroande när socialtjänsten kopplas på. När både skola och socialtjänst samverkar och möter barnets föräldrar tillsammans blir glappet inte lika stort och skrämmande.

– Det är en relativt enkel åtgärd som gör stor skillnad. Både skola och socialtjänst träffar föräldrarna och beskriver vilka insatser som kan erbjudas i form av stöd. Ingen orosanmälan behövs utan i stället skapas ett så kallat serviceärende. Att vi får in serviceärenden är positivt, det innebär att vi kan göra en skillnad tillsammans med vårdnadshavare, säger Therese.

Viktiga vuxna nyckelspelare

Vårdnadshavare och skola är nyckelspelare för att hinna fånga upp barnet eller ungdomen som riskerar att hamna i kriminalitet. Och även om stödinsatser behövs på olika sätt runt om i kommunen fokuserar SBU-gruppen i ett första skede på områdena Berga, Ryd och Skäggetorp.

– Vi prioriterar våra insatser till de områden med högst socioekonomiska utmaningar. Risken att hamna i kriminalitet i unga år bygger på utanförskap och fattigdom. Det är lätt att dras med i den sociala tillhörighet som uppstår när det kommer en fråga om att springa ett ärende i utbyte mot pengar eller nya kläder. Barn kan inte veta vilka konsekvenser det kan medföra, säger Therese och fortsätter:

– Vi ingår i pilotprojektet Rätt kurva som hänger ihop med vårt arbete inom SBU. Att puffa barn och unga i rätt riktning är så viktigt i det förebyggande arbetet och för deras egen framtid.

SBU-gruppen har byggt upp sin struktur. Nu måste linjearbetet ta vid.

– Nu måste vi hänga i och fortsätta verka för god samverkan och framför allt fortsätta prata om goda exempel. Det finns många goda krafter i Linköping.

 

Text: Fanny Miles

 

SBU står för samverkan barn och unga och är en grupp medarbetare från kommunens förvaltningar social och omsorg, utbildning, kultur och fritid och Leanlink. Gruppen arbetar med att hitta samarbetsformer för att tillsammans hitta rätt stödinsatser för barn och unga i behov av stöd eller som riskerar att hamna i kriminalitet.

Rätt kurva är ett pilotprojekt som uppstod ur det tyska projektet Kurve kriegen. Modellen är tysk och innebär att ett screeningverktyg används för att identifiera barn i åldrarna 8 till 15 år som riskerar att dras in i kriminella nätverk. Modellen går ut på att sätta barnet i fokus genom att samverka med vårdnadshavarna.

 

Senast ändrad den 14 augusti 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut