– Att vara sommarfamilj är detsamma som att få prova på ett familjehemsliknande uppdrag under några lediga sommarveckor, säger Andreas Thander som är resurskoordinator på socialförvaltningen.
Barn eller ungdomar som flyttar in hos en sommarfamilj bor annars i något av kommunens jourhem. Där bor de tills man hittat ett annat lämpligt boende i ett familjehem eller ett gruppboende med vård och behandling (HVB-hem). Under sommaren då jourhemmen rätt till ledighet, vilket kan vara svårt att lösa, eftersom barn inte kan placeras var som helst. Sommarfamiljer blir därför en mycket viktig resurs för både barn och kommunens jourhem.
– Sommarfamilj-konceptet har funnits i ett par år nu. Det behövs alltid ett tillskott av fler sommarfamiljer, för då får vi bättre förutsättningar att matcha barnet till ett hem som motsvarar det stöd och omsorg barnet behöver, säger Andreas.
Utredningen som görs för att bli sommarfamilj är en komprimerad variant av en familjehemsutredning, med hembesök, registerutdrag och intervjuer. Uppdraget som sommarfamilj är oftast mellan tre och fem veckor. Man får en ekonomisk ersättning för uppdraget och man får stöd från en handläggare vid behov.
Flera fortsätter i andra uppdrag
– Flera familjer som provat ett sommarfamiljsuppdrag har sedan fortsatt som resurs för oss, till exempel att man tar steget att bli familjehem eller kontaktfamilj, säger Andreas.
Det finns även behov av fler akutfamiljer för barn och unga på övriga tid på året. En akutfamiljen fungerar på liknande sätt som en sommarfamilj, där man under en begränsad tid erbjuder sig att ta emot ett barn eller ungdom i sitt hem.