Vad tänker du på när du hör Linköping? För en utsocknes kanske det är flyg eller hockey eller IT eller något sådant. Men för någon som har vuxit upp i kommunen kanske det är helt andra värden som har präglat platsen – och känslorna inför den. Ett av dessa är med all säkerhet musik.
För Linköping är, och har länge varit, en musikstad att räkna med. Och det är just dået som Linköpings stadsarkiv har tagit fasta på i en serie nedslag kallat “Musikstaden Linköping”. En genomgång som samtidigt ger en god förklaring till varför vi är den musikstad vi är i dag.
"Premiär i Folkets park 1966" med Siv Malmkvist. Bild: Arne Gustafsson/Östergötlands museum
Viktiga platser och personer
Genom serien vill Stadsarkivet uppmärksamma musiklivet i Linköping och lyfter fram några platser och personer som på olika sätt gjort avtryck i musikstaden Linköping.
– Nedslagen har ingen ambition att berätta en heltäckande historia om Linköpings musikliv genom tiderna men kan ses som en enkel betraktelse över en del av Linköpings vardagsliv som alltid har påverkat staden – inte minst dess unga invånare, säger Dan Malmsten, chef för Linköpings stadsarkiv.
Berättelsen börjar med den så kallade Wernerska trädgården på 1800-talet och landar i dagens kulturscener och den så viktiga Kulturskolan. Däremellan stannar vi till på platser som Folkets Hus, Folkets park och Skylten. Även vissa personer lyfts som sagt fram – nämligen inga mindre än Louise Hoffsten, Lars Winnerbäck, Tobias Forge och Ludwig Göransson.
– Dessa musiker är en känd kvartett som fortfarande i högsta grad är aktiva, men står för vitt skilda sätt att uttrycka sin musik, alla dock med rötterna i Linköping, säger kommunarkivarie Maria Dalbark.
Kolorerad vykortsbild av Arbis. Förmodligen från 1900-talets början. Bild: Bild Linköping
Arbis - för bildning och nöje
En av platserna som lyfts fram är nuvarande kulturhuset Arbis på Repslagaregatan 30 i Linköping. 1876 stod Linköpings arbetareförenings hus färdigt på adressen och byggdes för bildning och nöje för den gryende arbetarrörelsen. På dess scen har musikstilarna avlöst varandra genom decennierna. 1950-talets swingjazz byttes efterhand ut och i början av 1980-talet hade rock, punk och annan ny musik tagit över scenen.
Arbis byggnad är sig lik och står kvar på sin plats på Repslagaregatan, snart 150 år gammal. Byggnaden kallas numera Kulturhuset Arbis och har ett brett utbud av verksamheter för unga.
Mer information om Arbis och alla övriga nedslagen i serien “Musikstaden Linköping” hittar du här: