I år fyller demokratin i Sverige 100 år. I september 1921 hölls det första allmänna riksdagsvalet och det räknas därmed som den svenska demokratins födelseår. Men som om det här inte var nog firar vi även stadshusets 100-årsjubileum i år.
Att säga att Linköpings stadshus fyller 100 är dock en sanning med modifikation. Den minnesgode påpekar måhända att stadshuset minsann firade 150-årsjubileum år 2014. Det är mycket riktigt. Och smått förvirrande.
Linköpings stadshus stod färdigt år 1864 men var från början ett läroverk för gossar. År 1921 övergick byggnaden till att bli en demokratins boning vilket gör att kåken kan ha 100-årskalas både en och två gånger. Tänk den som hade den lyxen ändå!
– Från början var tanken att uppmärksamma Linköpings stadshus som demokratisk byggnad mellan 21-28 september med bland annat ett fysiskt firande den 24 september, för att stadshuset invigdes just som stadshus den 24 september 1921. Tyvärr tillåter inte läget det nu, i och med coronapandemin, men firandet blir av ändå, säger Julia Larsson, kommunsekreterare och en av projektledarna för stadshusfirandet.
Vykort på Linköpings stadshus från 1925. Foto: Bild Linköping
Tillsammans med Linköpings Guideklubb har Linköpings kommun tagit fram filmatiserade dramavandringar med fokus på kvinnors politiska intåg i stadshuset. Stadsarkivet i kommunen har även gjort en digital utställning om bland annat kvinnor i stadsfullmäktige samt tillgängliggjort stadsfullmäktigeprotokoll från 1921 i digital form.
– Firandets fokus ligger nu på tacksamhet för de kvinnor och män som kämpade för allmän och lika rösträtt och gjorde det möjligt för kvinnor att få ta plats i Linköpings demokrati, säger Julia Larsson.
Och en som verkligen har erfarenhet av Linköpings stadshus både som fysisk och demokratisk byggnad är borgmästare tillika kommunfullmäktiges ordförande Lars Vikinge (C).
– Jag tycker verkligen om stadshuset. I mina ögon är Linköpings stadshus en bra, om än inte perfekt, demokratisk byggnad på flera sätt. Det är ett vackert hus som uttrycker respekt för den demokratiska institution det härbärgerar.
Hur ska en bra demokratisk byggnad vara enligt dig?
– En bra demokratisk byggnad kännetecknas – i mina ögon – alltså först av att det är vackert och uttrycker respekt för de demokratiska institutionerna. Men allra viktigast för mig är att en demokratisk byggnad uttrycker värme och inbjudande respekt för allmänheten, säger Lars Vikinge.
Text: Johan Hermansson
Mer information om Linköpings stadshus 100-årsjubileum:
Mer information om demokratins 100-årsjubileum: