Ett år efter bolagets bildande stod de första husen klara på Gamla Tanneforsvägen, åtta byggnader om totalt 48 lägenheter. Sex år senare bytte bolaget namn till Stångåstaden. Uppdraget var att skapa goda bostäder till rimliga hyror för kommunens invånare.
Lärdomar från historien
– När man fyller jämt så är det naturligt att stanna upp och ta en titt i backspegeln på åren som gått. Jag konstaterar att historien går igen, bostadsbristen som präglade starten av bolaget är fortsatt aktuell men idag är vårt uppdrag bredare. Det handlar fortfarande om att erbjuda bostäder men vi ska också vara en aktiv aktör som är med och utvecklar Linköping till en ännu bättre stad att bo, leva och driva verksamhet i. Det känns inspirerande och vi tar med oss lärdomar från historien då vi nu planerar för framtidsstaden Linköping. Jubileet kommer under några veckor framöver att firas tillsammans med våra kunder på olika sätt, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.
Stor bostadsbrist under kriget
När Andra världskrigets bröt ut 1939 var det stor brist på bostäder i Sverige. Planer om offentligt ägda bostadsbolag började ta form. När företag började expandera i Linköpingsområdet ökade befolkningen med mer än 2 000 personer om året från 1940. Åtgärder var nödvändiga mot den snabbt växande bostadsbristen vilket ledde fram till att Råbergahus bildades den 2 oktober 1942. Efter en motion i stadsfullmäktige 1946 ombildades bolaget och fick större resurser och delvis nya uppgifter.
Den 28 december 1948 bytte bolaget namn till AB Stångåstaden. Därefter startade en omfattande nybyggnation i Linköping och sedan dess har det kommunala bostadsbolaget haft den viktiga uppgiften att förse Linköping med prisvärda bostäder i takt med en kraftig befolkningstillväxt.
Text: Stångåstaden
Flygbild över Vasastan, där Stångåstaden äger många bostäder, under 1960-talet. Foto: Östergötlands museumVykort från Östgötagatan. Foto: Bild Linköping
Byggnation på Danmarksgatan. Stångåstaden äger bland annat samlingslokaler i dessa hus.