Faktabladen använder modern webbteknik för att visualisera statistik i form av olika animeringar som användaren till stor del kan styra över själv. Faktabladen innehåller även kommentarer och analys.
Erbjuder interaktivitet
- Genom att gå över till visuella data kan vi även erbjuda viss interaktivitet med användaren. Diagrammen, tabellerna och kartorna är i sitt grundutförande förhållandevis enkla, men genom enkla val kan användaren vrida och vända på siffrorna och även utnyttja tidsanimering för att få en uppfattning om hur situationen inom det aktuella ämnesområdet över tid har förändrats och utvecklats, säger Jimmy Lindahl, statistikchef på Linköpings kommun.
Beskriver utvecklingen
Linköpings kommun tar fram faktablad för att beskriva både kommunens och den närmaste regionens utveckling. Statistik har en central roll i faktabladen och presentationen sker i form av diagram, tabeller eller kartor. I varierande utsträckning finns det i en del faktablad även beskrivande och förklarande text. Faktabladen kan vara framtagna utifrån ett geografiskt eller tematiskt perspektiv.
Sedan den 21 december 2021 finns det nya faktablad publicerade på kommunens hemsida. Dessa faktablad beskriver statistiskt livssituationen för invånarna i Linköping ur flera olika perspektiv.
Områdesbeskrivningar och medianlön
- Det går bland annat att se att medianen för förvärvsinkomsterna är högst för dem som bor i de mindre tätorterna, men högst för dem som har sin arbetsplats i staden, samtidigt som den är lägst för de boende i staden. Under pandemiåret 2020 går det att se att den vanligaste åldern för dem som avled i tätorterna var 85-94 år medan den vanligaste åldern för de avlidna på landsbygden var 75-84 år, men trots det är medellivslängden fortfarande längst på landsbygden, säger Jimmy Lindahl.
Det finns även nya faktablad publicerade som visar områdesbeskrivningar för kommunens geografiska utskott för medborgardialog.
Text: Sofie Berlin