Förnyelsen av Östergötlands museum ska öka tillgängligheten med fler och bättre anpassade lokaler. Samtidigt vill museet möta dagens besökare i deras sätt att konsumera kultur och upplevelser. Redan nu pågår ett arbete för att presentera konstverk och föremål på nya sätt med hjälp av digital teknik. Konsten ska också avbildas digitalt för att bli tillgänglig på nätet.
Locka fler besökare
Huvudmän för Östergötlands museum är Linköpings kommun och Region Östergötland. Olof Hermelin är museichef:
– Östgötarna kommer att få ett mycket härligare museum om ett par år, säger han.
– Det blir en på många sätt mer inbjudande mötesplats där man kan uppleva och lära sig ännu mer än vad vi kan erbjuda idag. Vi tror att den här förnyelsen kommer att locka många fler till Östergötlands museum. Vi siktar på 250 000 besökare om året.
Stort flyttprojekt
Måndagen den 4 mars startar ett stort flyttprojekt där tusentals föremål ska packas ner och magasineras. Själva renoveringen startar efter sommaren.
Evenemanget ”Sista natten på museet” den 2 mars blir både ett avslut och ett avstamp för Östergötlands museum. Dagen kommer att innehålla visningar, teater, musik och föreläsningar. Avstampet innebär också att besökarna får ta del av och påverka planerna för det nya museet som öppnar 2021.
Två nya utställningar
Under lördagen presenteras till exempel arbetet med två nya utställningar, en konsthistorisk och en kulturhistorisk. Natten avrundas med avslutningstalet ”1000 dagar av förnyelse” där museichef Olof Hermelin berättar om renoveringen och om hur verksamheten ska utvecklas.
Här finns hela programmet för "Sista natten på museet":