– Det var häftigt att samla alla i samma rum. Många hade stor behållning av att få samtala och se varandra som medskapare, säger Sandra Viktor, projektledare för Klimatneutrala Linköping.
Under våren antogs Linköpings nya Klimat- och energiprogram med långsiktiga klimatmål och prioriterade insatsområden.
– Syftet med denna workshop var att ta fram och prioritera konkreta aktiviteter till vår handlingsplan för klimatarbetet, säger Magdalena Fallde, utvecklingsstrateg på Hållbarhetsenheten i Linköpings kommun.
Riktade dialoger
Dagen kommer att resultera i en sammanställning av de högst prioriterade åtgärderna för varje insatsområde. Dessa kommer sedan att uppmärksammas i framtagandet av handlingsplanen.
- Framöver kommer vi även att ha fler riktade dialoger med olika målgrupper, bland annat med näringslivet och idrottsföreningar. Och vi ska ha workshops under arrangemanget Globala Linköping där vi möter gymnasieungdomar, säger Sandra Viktor.
- Vi ska också följas av en forskare och ha en referensgrupp i social hållbarhet. Gruppen ska se över våra aktiviteter och värdera dem ur ett rättviseperspektiv, säger Magdalena Fallde.
Samling för klimatet.
Foto: Linköpings kommun
Sandra och Magdalena framhåller att de även vill se över hur digitalisering och innovation kan användas för att växla upp klimatarbetet.
Det övergripande klimatmålet är att Linköpings kommun ska bidra till att kommungeografin (den yta som hör till Linköpings kommun) uppnår netto-noll växthusgasutsläpp senast 2045. Det ligger i linje med det nationella klimatmålet.
I Klimat- och energiprogrammet har följande insatsområden definierats som särskilt prioriterade att arbeta vidare med:
- Energi- och klimateffektiva bostäder, lokaler och verksamheter
- Klimateffektiv bygg och anläggning
- Hållbar mobilitet och resurseffektiva transporter
- Proaktivt arbete för negativa utsläpp
- Produktion och distribution av förnybar och robust el, värme och kyla
Till varje prioriterat insatsområde finns ett eller flera mål definierade. Koldioxidneutralt Linköping 2025 ligger kvar som ett etappmål.
Provtrycka idéer
Sedan oktober 2021 är Linköping även del av Viable cities, Klimatneutrala städer 2030
– Det gör att vi kunnat växla upp arbetet att ta fram Linköpings klimatfärdplan. Dels att vi har fler riktade dialoger för att få större insikter och ökad delaktighet. Vi kan dessutom lära mycket av de andra 23 städerna inom programmet och provtrycka våra idéer i det sällskapet. Vi har även fem lyhörda myndigheter som kan stötta oss i att röja våra identifierade hinder och ge stöd för att vi ska kunna växla upp klimatomställningsarbetet, säger Sandra Viktor.
Här kan du läsa mer:
Text: Per Conning