Med små och stora steg har äldreomsorgen redan börjat förändras och effektiviseras de senaste åren. Det har till exempel handlat om införandet av områdesbaserad vård och omsorg, och om allt fler digitala eller tekniska lösningar för att göra tillvaron tryggare och enklare, både för de äldre och de anställda. Men det räcker inte på långa vägar när vi tittar på prognoserna för antalet äldre framåt. När äldrenämnden har möte 23 november föreslås nämnden fatta beslut om flera förslag på förändringar inom äldreomsorgen.
Enligt prognoser från kommunens enhet för analys och utredning kommer antalet 85-plussare i Linköping växa med 47 procent mellan år 2022 och 2032. Ytterligare tio år framåt i tiden, år 2042, beräknas antalet ha vuxit med 74 procent jämfört med i dag. Samtidigt växer förstås antalet Linköpingsbor i arbetsför ålder, men inte i samma takt, och det är redan i dag svårt att hitta personal inom vård och omsorg.
– Att vi blir fler äldre är ett högt betyg till vårt samhälle. Att vi har skapat ett gott samhälle som gör att många lever längre. Samtidigt ställer det jättestora krav på oss som kommun att möta den utvecklingen. Enligt prognosen nu så kommer äldrenämnden få 300 miljoner kronor mer de kommande sex åren, genom en omfördelning av kommunens budget. Vi kommer också att bygga flera nya vårdboenden. Vi kommer också behöva anställa många nya undersköterskor framöver, och samtidigt satsar vi på ny teknik för att hjälpa personalen och öka tryggheten för brukarna, säger äldrenämndens ordförande Jonatan Hermansson (S).
Jonatan Hermansson (S) ser ett stort behov av förändringar inom äldreomsorgen.
– Men det kommer inte att räcka. Vi behöver också förändra hur vi jobbar och fundera på vilka arbetsuppgifter som kan utföras av någon annan än vård- och omsorgspersonal. Våra undersköterskor behöver mer och mer fokusera på omsorg. Så samtidigt som vi gasar och bygger ut så behöver vi skruva i andra delar och bromsa annat, fortsätter Jonatan Hermansson.
Teknik för ökad trygghet
Susanna Lundstedt är tillförordnad social- och omsorgsdirektör. Hon har sett en tydlig förändring över tid inom äldreomsorgen där medarbetarna oftare behöver ägna sig åt avancerad vård och omsorg, samtidigt som personalen har till uppgift att utföra tidskrävande uppdrag som till exempel att gå till affären och handla mat åt brukaren. Hon ser stora utvecklingsområden, framför allt när det gäller teknik som både ökar den äldres trygghet, frihet och integritet.
– I oktober blev det klart att vi kommer att införa teknik där vi kan utföra digitala tillsyner i våra särskilda boenden. Under hösten införs det på fyra vårdboenden och under 2024 och 2025 kommer samtliga vårdboenden i kommunen få tekniken. Det tänker jag är en fantastisk tillgång. Där kommer vi göra stor skillnad både ur ett medarbetarperspektiv, att man inte behöver gå in fysiskt och titta till, men också ur ett medborgar- eller brukarperspektiv där man faktiskt slipper de här kanske störande besöken för de som vill vara i fred. Det blir samtidigt en ökad trygghet. Om jag ramlar eller blir sittande i min fåtölj ovanligt länge så larmar det. Det här använde vi under pandemin, fast då var det ute i hemtjänsten. Det var väldigt goda resultat och väldigt gott betyg från de som använde det, säger Susanna Lundstedt.
Susanna Lundstedt, tf social- och omsorgsdirektör, berättar om flera tekniska hjälpmedel som ökar tryggheten för de äldre samtidigt som de frigör resurser för personalen att kunna fokusera på vård och omsorg.
Det utvecklas också ny teknik som kan hjälpa till vid dusch eller toalettbesök. Är man inte beroende av personal i samma utsträckning behöver man inte vänta på hjälp. Brukaren får en ökad självständighet och integritet, samtidigt som personal frigörs för andra arbetsuppgifter.
– Jag tror att i de här intima situationerna så vill man mycket hellre ha hjälp av en teknik eller en dusch som är automatisk än av en person, säger Susanna Lundstedt.
Flera steg för att möta utmaningarna
Det finns fler exempel på teknik som både frigör personalresurs samtidigt som det ökar den äldres möjligheter att själv styra sin tillvaro. På äldrenämndens sammanträde i november finns det förslag om att införa digitala inköp av matvaror, med hemleverans. Det blir säkrare för den äldre genom att maten betalas med faktura i stället för att ge kort och kod till personal, samtidigt som utbudet av varor blir större. Både Susanna Lundstedt och Jonatan Hermansson är väl införstådda att de äldre behöver få hjälp att komma igång med tekniken för att få tjänsterna att fungera.
Nu under hösten fattar äldrenämnden beslut om revidering av riktlinjer, som vägleder kommunens biståndsbedömare när beslut fattas om äldreomsorgens insatser. Fler politiska beslut kommer att behöva fattas framöver och successivt tar kommunen steg för steg för att möta utvecklingen med betydligt fler Linköpingsbor över 85 år. Förändringarna gäller inte de som nu har gällande beslut om hjälpinsatser.
Ska man vara orolig för att bli äldre i Linköping?
– Nej det tycker jag inte att man ska vara. Och jag tycker inte att man ska bli orolig för att bli gammal i Sverige heller. Jämför man med många länder så har vi en fantastisk äldreomsorg. Och Linköping står sig bra jämfört med andra kommuner, säger Jonatan Hermansson.
– Sedan finns det vissa brister som vi behöver rätta till och det kommer vara en del saker som vi behöver förändra. Men i grund och botten handlar det arbete vi gör nu om att vi ska bygga ut och stärka upp äldreomsorgen. Fler ska få leva goda liv längre och fler som har sjukdomar som man tidigare dog av kommer kunna leva längre och rikare och friskare liv, avslutar Hermansson.
Ändrade riktlinjer inom äldreomsorgen:
- Åldern för serviceavtal höjs från 75 år till 80 år. Serviceavtal ger rätt till 6 timmars insats per månad utan särskild prövning eller biståndsbeslut. Tidigare har avtalet gällt 6 timmar per person och månad, men detta ändras till 6 timmar per hushåll. Precis som tidigare kan yngre personer med behov beviljas insatser, men får då ansöka om detta och få sitt behov prövat.
- Städning begränsas till två rum och kök för ensamboende, samt tre rum och kök för samboende.
- Digitala inköp av matvaror.
- Insatsen “Bokningsbar plats” tas bort från och med 1 december 2023. Personer som är i behov av denna insats, som handlar om tillfällig avlastning, kommer att kunna ansöka om korttidsplats.
Text och foto: Björn Öberg