Under 2024 har Linköpings kommun genomfört flera övningsmoment som avslutades med en större krisövning den 4 december. Syftet är att förbereda kommunorganisationen inför en eventuell kris och stärka förmågan att hantera samhällsstörningar. Enligt övningsledare Anders Jolby var de primära målen att förstärka kommunens krisberedskap, förbättra beslutsfattandeprocesser och stärka den samordnade kommunikationen både internt och externt. Totalt har hundratals personer involverats i övningen där även vissa kommunala bolag deltog.
– Det här är första gången vi gör en så pass omfattande krisövning. Vi ville utveckla förmågan att leda förvaltningar och kommunen från krisledningsplatser, utveckla förmågan att fatta välgrundade beslut baserat på tillgänglig information och säkerställa att vår kommunikation var tydlig och konsekvent, säger Anders Jolby.
Simulerat scenario
Det simulerade scenariot involverade en serie händelser som inleddes med en betydande cyberattack mot kommunens system. Detta följdes av störningar i transportsystemet, strömavbrott samt desinformation i kommunens kommunikationskanaler.
– Vi ville skapa ett scenario som var så realistiskt som möjligt. Genom att simulera en komplex kris kan vi identifiera vilka områden vi behöver förbättra, säger Anders Jolby.
Övningen genomfördes helt enligt plan med stort engagemang från alla deltagare. Nu väntar utvärdering och förbättring.
– Alla förvaltningarnas staber har hanterat olika former av påverkan på ett gott sätt. Det märks att skarpa händelser och utbildning ger effekt. Nu fortsätter vi med utvärdering och lärande. Det är viktigt eftersom vi är i ett läge där vi övar med ena foten i verkligheten. Cyberangrepp till exempel är en vardagsverklighet, vi är under påverkan, säger kommundirektör Paul Håkansson.
Text: Evelina Restrup