Ett område för vattensport ska byggas i vattnet och vid Stångåns kaj, ungefär där Melker, Erik och Matilda står på bilden. Runt området ska bryggor placeras ut i vattnet. Det ska byggas läktare för publik längs kajen. El och fiber ska dras till tävlingsområdet. En del blir fasta installationer som lämnas kvar efter SM-veckan och kommer kunna användas även vid framtida event.
- Den el som krävs är måttlig i sammanhanget och kommer levereras av Tekniska verken och vara förnybar och återvunnen. Det kommer behövas internet till samtliga huvudbanor för tidtagning och lokala streaming sändningar. SVT kommer även behöva fiber från varje kamera upp till studion i Stockholm, där man producerar TV-programmet, säger Johan Blick, produktionschef på Visit Linköping.
På Stångån kommer det hållas tävlingar i wakeboard, aqua bike, sup, vattenpolo och kanotpolo. Erik Malmborg tillhör Linköpings kanotklubb (LKK). Han är med i herrlandslaget och kommer tävla i kanotpolo under SM-veckan.
- Vi hoppas att SM-veckan blir ett lyft för föreningen och en inspiration för våra ungdomar som nu kan vara publik på hemmaplan och uppleva de spännande matcherna på plats, säger han.
Linköpings kanotklubb spelar kanotpolo under SM-veckan i Malmö 2019. Foto: Arvid Göterdal
Erik berättar att tjusningen med kanotpolo är allsidigheten.
- Man behöver kunna mycket men man behöver inte vara expert på allt. Skjuta, paddla fort, vara stark, teknisk och uthållig. Det finns många olika taktiker och mycket att träna på.
Även Matilda Göterdal och Melker Lindström tillhör Linköpings kanotklubb. Matilda tävlar i landslaget och Melker tävlar i U21-landslaget. De båda ska tävla under SM-veckan i Linköping.
- Det ska bli roligt att spela polo och att tävla, men framförallt att träffa alla polo-vänner från olika delar av landet, säger Matilda och Melker.
Dykare ska rensa botten
Städningen av Stångåns botten kommer genomföras så nära inpå tävlingarna som möjligt. Det är Stångåns partier som ligger inom tävlingsområdet som ska städas. Dykare kommer hämta upp saker från botten som inte hör hemma där.
- Vi vet att diverse skrot, till exempel cyklar, finns på botten, säger Johan Blick.
- För kanotpolo krävs ett minimidjup på 100 centimeter. Detta för att man inte ska slå i botten när man välter. Välter gör man ofta då det är tillåtet att tackla motståndaren i just det syftet, säger Erik Malmborg.
Han berättar att herrlaget i Linköpings kanotklubb förlorade fjolårets SM-final, innan det tog de hem fyra raka SM-guld.
- Nu är vi sugna på revansch och vi får nog ändå räkna oss som favoriter på årets SM. Men SM avgörs i den sista matchen och då är allt öppet, säger han.
Linköpings kanotklubb tävlar under SM-veckan i Malmö 2019. Foto: Arvid Göterdal
Text: Sofie Berlin