Hoppa till huvudinnehåll

Stort behov av arbetsplatser till unga dömda

12 oktober 2021 | Arbete, Omsorg & hjälp
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Ungdomar som har dömts till ungdomstjänst måste vänta ungefär ett år innan de kan få börja avtjäna sina straff. Nu söker Brottsförebyggande gruppen fler arbetsplatser för att få bukt med det.

Johanna Wagndal Bergsten på Linköpings Stadsmission handleder Felicia under ungdomstjänsten.

För ett par år sedan var Felicia inne i en tuff period och festade mycket. Under en fest utomhus en kväll blev allting bara för mycket för henne och hon ville bara därifrån. Trots att hon var onykter satte hon sig i sin mopedbil och körde från festen. När hon kommit en bit blev hon stoppad av polisen.

Händelsen ledde till rättegång och Felicia, som i dag är 18 år, dömdes till 25 timmars ungdomstjänst. Ungdomstjänst är en straffpåföljd för unga mellan 15-20 år och innebär att man avtjänar sin dom genom att arbeta oavlönat under ett visst antal timmar. Men trots att Felicia inte vill något hellre än att avtjäna sitt straff och lämna det här bakom sig har hon behövt vänta nästan ett år.

– Det är jättejobbigt. Man har det hela tiden i bakhuvudet. Jag vill bara bli klar med det och kunna gå vidare i livet, inte bara sitta och vänta. Det påverkar inte bara mig heller utan min familj och alla andra runtomkring mig, säger Felicia.

Nu har Felicia dock fått en plats, på Stadsmissionens Second Hand, och kan äntligen få börja arbeta av sina timmar.

– Det känns skönt. Jag är taggad på att komma igång så att jag har det gjort.

Tagit emot ett tiotal

Felicia kommer bland annat att galga upp kläder, sortera varor och städa och underhålla i second hand-butiken så att det är en fin miljö för kunderna.

– Det ska bli kul. Jag jobbar inom vården annars så det blir roligt att få göra något annat än vad jag brukar göra och att få arbeta i en ny miljö, säger Felicia.

– Vi vill hjälpa så många vi kan i samhället och i den mån vi har plats och möjlighet att ta emot en ungdom så gör vi det, säger Johanna Wagndal Bergsten, butiksbiträde och samordnare för Stadsmissionens arbetsintegration och den som kommer att vara Felicias handledare under ungdomstjänsten.

Linköpings Stadsmission har deltagit i det här samarbetet under ett par års tid och har hittills tagit emot ett tiotal ungdomar under deras ungdomstjänst.

– Det har fungerat väldigt bra. Om det är för att de har fått vänta länge vet jag inte men de som har kommit hit har varit väldigt motiverade och velat göra sina timmar klart. Det är en win-win också. Det är inte bara att de får vara här och göra sina timmar utan vi får ju de extrahänder som vi behöver i vår verksamhet, säger Johanna Wagndal Bergsten.

"Behovet är jättestort"

I Linköpings kommun är det Råd & Stöd som utformar och verkställer ungdomstjänst och Brottsförebyggande gruppen som samordnar allt. En viss del av timmarna är även avsatta för samtal, som sker med medarbetarna på Brottsförebyggande gruppen. Domen kan variera mellan 20 till 150 timmar och arbetet och samtalen ska ske efter skoltid. Problemet är dock att arbetsplatserna inte räcker till.

– Behovet är jättestort. Det är inte ovanligt att man, precis som Felicia, får vänta närmare ett år på att få en plats. Och vi får in nya ungdomar varje vecka så kön blir bara längre och längre, säger Mia Uhrberg som är behandlingspedagog och en av medarbetarna i Brottsförebyggande gruppen.

– När det gäller rättsväsendet finns det regler kring att saker och ting ska hanteras skyndsamt och utan dröjsmål. Men när det kommer till straffet, när du ska sona för det du har gjort, då kan det ta stopp. Och det påverkar ungdomen väldigt negativt. Dessutom i en känslig ålder.


"Kön blir bara längre och längre", säger behandlingspedagog Mia Uhrberg.

Just nu finns 35 inskrivna ungdomar som väntar på arbetsplats. I dagsläget har Brottsförebyggande gruppen ungefär fem arbetsplatser som är återkommande och som man har ett gott upparbetat samarbete med.

– Och det är väldigt få med tanke på hur många föreningar, hjälporganisationer och privata företag det finns i Linköping som skriker efter extrahänder men som kanske inte har möjlighet att anställa utan bara behöver hjälp en timme då och då. Då är det här en perfekt möjlighet, säger Mia Uhrberg.

Det kan handla om fastighetsskötsel, parkskötsel, restauranger, pizzerior, äldreomsorg, ja egentligen allt där man kan behöva en extra hand ibland. Kravet är att det ska vara enklare arbetsuppgifter. Eftersom ungdomarna inte är där så länge hinner man inte lära sig några avancerade arbetsuppgifter.

– Jag tycker att man har misslyckats lite här i Linköping, att man inte tar ett större ansvar för våra ungdomar. De här ungdomarna tappar helt tilltron till vuxenvärlden. Och där måste vi som kommun också vara självkritiska.

"Bara varit positivt"

Utöver Linköpings Stadsmission är Byggmax en återkommande arbetsplats man har ett gott samarbete med.

– Vi gör det här främst för extrahjälp, både för oss och ungdomarna. Vi vill ställa upp och hjälpa till på det sätt vi kan, säger Petter Rindefjäll, platschef på Byggmax i Linköping.

Nu har samarbetet pågått i cirka ett år och Byggmax har tagit emot ungefär tio ungdomar under den här tiden.

– Vi tyckte att det fungerade väldigt bra så vi fortsatte. Jag skulle vilja säga att det bara har varit positivt, säger Petter Rindefjäll.

Men det finns många fördomar kopplat till ungdomstjänst menar Mia Uhrberg.

– Många tror att det är väldigt tungt kriminella som vi jobbar med men det är oftast förstagångsförseelser. Det kan till exempel vara stöld, misshandel, rattfylleri. Handlar det om grövre brott döms man oftast till vård och inte ungdomstjänst.

En må bra-känsla

En del har också missuppfattningen att arbetsplatsen får ta emot den som ska genomföra sin ungdomstjänst och sedan lämnas helt utan stöd. Men det stämmer inte heller.

– Handledaren sköter närvarorapporter och handleder på plats. Vi på Brottsförebyggande gruppen finns hela tiden till hands och gör täta uppföljningar.

Och flera arbetsplatser som man samarbetar med vittnar även om en må bra-känsla enligt Mia Uhrberg.

– Man säger saker som “jag kunde faktiskt hjälpa den här ungdomen till en bättre framtid” och “jag kunde visa upp mitt jobb på ett bra sätt”. Det gör många arbetsplatser stolta, att hjälpa till och ha möjligheten att visa upp en annan del av samhället och kanske yrkesvärlden. Det är också ett ganska stort förebyggande arbete. Att samhället ställer upp.

Fotnot: Felicia heter egentligen något annat.

Text och foto: Johan Hermansson

Läs mer om Brottsförebyggande gruppens arbete här:

Senast ändrad den 11 oktober 2021

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut