Hoppa till huvudinnehåll

Stråk längs Tinnerbäcken öppnar

29 september 2023 | Stadsplanering & trafik, Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Efter nästan ett halvår öppnar gång- och cykelvägen genom Tinnerbäcksravinen igen. Området har fått sig en rejäl upprustning och trafikanterna kommer bland annat mötas av nya parkmiljöer, delade körfält och säkrare cykelräcken.

Tinnerbäcksravinen har rustats upp med nya cykel- och gångleder och plats för rekreation.

Sedan i april har arbetet längs Tinnerbäcken pågått. Nu har den första etappen, som sträcker sig mellan Högalidsgatan och Bäckgatan, gått i mål och från och med vecka 40 är vägen återigen öppen för cyklister och fotgängare. Syftet med arbetet har varit att göra stråket mer tillgängligt, trafiksäkert och trevligt.

– Arbetet har flutit på bra under sommaren och vi är mycket nöjda med slutresultatet, vi hoppas att linköpingsborna kommer uppskatta det upprustade stråket lika mycket som vi gör, säger Peter Rexfalk, projektledare på Linköpings kommun.

Delat körfält

En av nyheterna på sträckan är de delade körfälten för gång och cykel. Ett viktigt syfte med uppdelningen är att stärka trafiksäkerheten och skapa en lugnare miljö för dem som promenerar längs ravinen. De delade körfälten ökar även framkomligheten för cyklister och skapar ett bättre cykelflow.

Delade körfält för bättre tillgänglighet. 

Nya cykelräcken

Någonting annat som tillkommit under renoveringen är de nya räckena som ska göra det säkrare att cykla även längs de lite brantare partierna i ravinen.

– Räckena är anpassade för de höga flöden av cyklister som rör sig utmed sträckan. Vid bänkarna intill Bäckgatan och på bron över bäcken har vi byggt tätare räcken för att öka säkerheten för dem som vill stanna till på dessa platser, berättar Peter Rexfalk.

Nya cykelräcken gör det säkrare.

Upprustade rekreationsområden

Förutom de uppdaterade gång- och cykelvägarna har även flera nya rekreationsområden tillkommit.

– En viktig del i arbetet har varit att skapa platser för avkoppling och naturnära upplevelser, därför har vi lagt stort fokus på att utveckla upplevelseplatserna längs stråket, säger Linda Moström, landskapsarkitekt på Linköpings kommun.

Hon fortsätter:

– Vi har utvecklat flera nya rekreationsytor, bland annat bänkar precis intill bäcken där man kan sitta och vila. På två platser finns det till och med möjlighet att gå ner och känna på vattnet. Det finns även en rastplats där man kan äta medhavd fika eller lunch.


Utöver de estetiskt tilltalande parkområdena har stort fokus också legat på tillgänglighet genom hela projektet. Det har bland annat byggts två nya trappor, en nerifrån Furugatan och en från Högalidsgatan, för att göra området mer tillgängligt. Det totala antalet bänkar längs stråket är dessutom större än tidigare.

Trapp som leder till bäcken.

Etapp 2 - färdigt till årsskiftet

Den andra etappen berör sträckan mellan Bäckgatan och Sandbäcksgatan samt det intilliggande parkområdet. Arbetet har redan startat och beräknas vara färdigt till årsskiftet. I oktober kommer trafiken längs arbetsområdet behöva ledas om via Sandbäcksgatan, i övrigt kommer gång- och cykelbanan vara öppen som vanligt.

 

  • Nya räcken på bron över bäcken.
  • En ny trappa upp till sjukhusområdet i höjd med Bäckgatan.
  • Nya grusgångar, planteringar, bord och bänkar.
  • En “radhuslänga” för fåglar och fladdermöss över ravinen.

 

Text: Evelina Gleisner
Foto: Peter Rexfalk

Senast ändrad den 29 september 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut